CNC dik işleme makinalarında tahrık sisteminin tasarımı ve matematiksel modellenmesi
Design and mathematical modeling of drive system in CNC vertical machines
- Tez No: 730171
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ AKMERMER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: CNC, Tahrik Sistemi, Dik işleme merkezi, CNC, Feed drive system, Vertical machining centre
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 113
Özet
CNC Dik işleme merkezleri hızla gelişen talaşlı imalat sektöründe çok önemli bir yere sahiptir. Bu doğrultuda CNC dik işleme merkezlerinin günden güne daha hassas ürünler ortaya çıkarma mecburiyeti doğmuştur. Ürünlerinin hassasiyetine ek olarak işleme sürelerinde azalmalar gerekmektedir. Bu ihtiyaçların giderilmesi ve teknolojik takım tezgahlarının üretilmesi için eksen hareketini sağlayan tahrik sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasında tahrik sisteminin tasarımı, elemanların seçimi ve matematiksel modellemesi üzerinde çalışılmıştır. Bu çalışma öncesinde kullanıcı ihtiyaç ve talepleri araştırılmıştır. Piyasa araştırması yapılarak benzer makinelerin tahrik sistemi ve tahrik sisteminin etkileyen faktörler öğrenilmiştir. Tahrik sistemini tasarımı sırasında Solidworks programı kullanılmıştır. Ayrıca tasarlanan sistemin montajı da anlatılmıştır. Tahrik sistemi elemanlarının seçimi ve matematiksel modellemesi aşamasında ürünlerin katalog verileri, uzman satış ekipleri ve seçim programlarından faydalanılmıştır. Üretimi gerçekleşen bu tezgâhın istenilen seviyelerde olup olmadığını belirlemek için test programları ve cihazları ile testleri gerçekleştirilmiştir. Hızlı ve hassas bir sistem geliştirilirken müşteri beklentileri karşılanmıştır.
Özet (Çeviri)
CNC Vertical machining centers have a very important place in the machine tools industry. In this direction, the obligation of CNC vertical machining centers to produce more sensitive products has arisen day by day. In addition to the sensitivity of their products, reductions in processing times are required. It is necessary to develop the drive system that provides the axis movement to produce technological machine tools and meet the needs. In this thesis, the design of the drive system, the selection of the elements and their mathematical modeling were studied. Before this study, user needs and demands were investigated. By conducting market research, the propulsion system of similar machines and the factors affecting the propulsion system were learned. Solidworks program was used during the design of the drive system. In addition, the assembly of the designed system is also explained. During the selection and mathematical modeling of the drive system elements, support was obtained from the catalog data of the products, expert sales teams and selection programs. This tests made with testing devices and testing programs for determine whether the machine that produced is at the desired level. While developing a fast and sensitive system, customer expectations were met.