Böbrek yetmezliği gelişen multipl myelom hastalarında uluslararası evreleme sisteminin sağkalımı öngörmedeki yeri
In multiple myelom patients with renal failure the place of the international staging system in prediction of survival
  1. Tez No: 730235
  2. Yazar: HİKMET BOZYEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH MEHMET ERDUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İSS evrelemesi, albümin, beta2 mikroglobulin, öbrek yetmezliği, multiple myelom, ISS staging, albumin, beta2 microglobulin, renal failure, multiple myeloma
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışma ile böbrek yetmezliği gelişen Multipl Myelom hastalarında Uluslararası Evreleme Sistemi(İSS)'nin sağkalımı öngörmedeki yeri ve böbrek yetmezliğinin mortaliteye etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal-Metod: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji ve Nefroloji Bilim Dalı tarafından 01.01.2013 - 30.08.2021 tarihleri arasında takip edilen böbrek fonksiyon bozukluğu mevcut olan MM tanılı 51 hasta ve kontrol grubu olarak böbrek fonsiyon bozukluğu olmayan MM tanılı 51 hasta olmak üzere toplam 102 (64 erkek, 38 kadın) hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma Helsinki Deklarasyonu Prensipleri'ne uygun olarak ve hastanemizin etik kurulundan izin alınarak (Tarih: 13.10.2021 Karar No:2021/321) yapılmıştır. Retrospektif olarak yapılan çalışmamızda hastanemizin elektronik bilgi yönetim sisteminden geriye dönük olarak 2013-2021 yılları arasında hastanemize başvuran multipl myelomlu 102 hastanın; yaş, cinsiyet, doğum tarihi, tanı tarihi, tanı anında böbrek yetmezliği olup olmadığı, diyalize girip girmediği, kemik iliği nakli olup olmadığı, yaşamına devam edip etmediği, eksitus olmuşsa ölüm tarihi, İSS evrelemesi, protein elektroforezi, sedimantasyon, beta2 mikroglobulin, immünfiksasyon verileri, immünglobulinler, hemoglobin, beyaz küre sayısı, trombosit sayısı, kan üre azotu, kreatinin, GFR hızı, böbrek yetmezliği evresi, ürik asit, total protein, albümin, globülin, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, laktat dehidrogenaz, C-reaktif protein ve idrar mikrototalprotein/kreatinin oranı ve diğer biyokimyasal parametreleri değerlendirildi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'na ait ölüm bildirim sisteminden hastaların ölüm verileri elde edildi. Bulgular: Çalışmaya 64'ü erkek(%62,7), 38'i kadın(%37,3) toplam 102 hasta alındı. Hastaların ortalama yaşı 65(34-87)'di. GFR evrelemesine göre değerlendirilen 102 hastanın 51 tanesinde böbrek yetmezliği yoktu, diğer 51 hastanın 30(%29,4)'unda tanı anında böbrek yetmezliği varken 21(%20,6) tanesinde takipler sırasında böbrek yetmezliği gelişti. Böbrek yetmezliği olanlarda böbrek yetmezliği evrelemesi yapıldı; evre 1 hasta hiç yoktu, evre 2 hasta 7(%13,7), evre 3 hasta 26(%51) evre 4 hasta 9(%17,6) evre 5 hasta 9(%17,6) kişiydi. Hastaların 87(%85,3)'si diyalize girmiyorken 15(%14,7) tanesi diyalize giriyordu, diyalize III girme oranı % 29,4'dü. OKİT yapılan hasta sayısı 64(%62,7) yapılmayan hasta sayısı 38(%37,3)'di. MM İSS evrelemesine göre hastaların 29(%28,4)'u evre 1, 32(%31,4)'si evre 2, 41(%40,2)'i evre 3 MM hastasıydı. Çalışmamızda hastaların proteinüri düzeyi de değerlendirildi. Proteinüri miktarı 0-499 mg arası hafif proteinüri, 500-2999mg arası orta proteinüri, 3000mg ve üzeri ise ağır proteinüri olarak kabul edildi. Hastaların %68,6(70)'sı hafif, %24,5(25)'i orta, %6,9(7)'u ağır düzeyde proteinürikti. Hastaların 63(%61,8) tanesi yaşarken 39(%38,2) tanesi eksitus olmuştu. Çalışmamızda böbrek yetmezliği olan MM'da 5 yıllık sağkalım %33,5 ± 8,3 iken, böbrek yetmezliği olmayan MM'da 5 yıllık sağkalımın %78,5 ± 6,5 olması myelomda böbrek yetmezliğinin mortaliteye etkisini açık bir şekilde göstermektedir. MM hastalarında böbrek tutulumu olanlar ile böbrek tutulumu olmayanların sağkalım süreleri logrank testi ile incelendi. Böbrek yetmezliği olan ve olmayan grupta genel sağkalım (OS) 79,85±6,21 ay olarak bulundu (%95 GA 67,66- 92,04). Bu oran böbrek yetmezliği için OS 54,71±6,26 ay (%95 GA 42,42-66,98) iken, böbrek yetmezliği olmayan hastalar için 105,56±7,07 ay (%95 GA 91,70- 119,42) olarak bulundu( P < .001). Böbrek yetmezliği gelişen multipl myelom hastalarında İSS evrelemesinin sağkalımı öngörmedeki yerini değerlendirdiğimiz bu çalışmada eksitus olan hastaların 22(%53,7)'si evre 3 İSS, 14(%43,8)'ü evre 2 İSS, 3(%10,3) tanesi evre 1 İSS'ydi. Evre 1 İSS'de böbrek yetmezliği olan 1 hasta böbrek yetmezliği olmayan 28 hasta olmak üzere 29(%28,4) hasta vardı. Evre 2 İSS'de böbrek yetmezliği olan 16 hasta, böbrek yetmezliği olmayan 16 hasta olmak üzere 32(%31,4) hasta vardı. Evre 3 İSS'de böbrek yetmezliği olan 34 hasta, böbrek yetmezliği olmayan 7 hasta olmak üzere 41(%40,2) hasta vardı. Sonuçlar: Çalışmamızda İSS evrelemesi arttıkça böbrek yetmezliği oranı da ölüm oranı da artmaktaydı ve sağkalım ile ISS evrelemesi arasında anlamlı ilişki bulundu (p=0,001). Ayrıca böbrek yetmezliği olanların sağkalım süreleri olmayanlara göre anlamlı derecede düşük bulundu(p=0,001).
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the role of the International Staging System (ISS) in predicting survival and the effects of renal failure on mortality in patients with multiple myeloma who developed renal failure. Material and methods: A total of 102 patients (64 men, 38 women) who were diagnosed with multiple myeloma with renal dysfunction and without renal dysfunction ( as the control group)were included in the study. All patients included in this study were followed up by Gaziantep University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Department of Hematology and Nephrology between 01.01.2013 and 30.08.2021. The study was carried out in accordance with the Principles of the Declaration of Helsinki and with the permission of the ethics committee of our hospital (Date: 13.10.2021 Decision No: 2021/321). In our retrospective study and by Using the electronic information management system of our hospital; 102 patients with multiple myeloma who applied to our hospital between 2013-2021 were retrospectively evaluated for age, gender, date of birth, date of diagnosis, whether there was renal failure at the time of diagnosis, or hemodialysis was needed ; whether the patient had a bone marrow transplant, or continued to live; date of death if the patient died, ISS staging, protein electrophoresis, sedimentation, beta2 microglobulin, immunofixation data , immunoglobulins, hemoglobin, white blood cell count, platelet count, blood urea nitrogen, creatinine, GFR rate, renal failure stage, uric acid, total protein, albumin, globulin, sodium, potassium, calcium, phosphorus, alkaline phosphatase, lactate dehydrogenase, C -reactive protein and urinary micrototal protein/creatinine ratio. In addition, mortality data of the patients were obtained from the death notification system of the Ministry of Health. Findings: A total of 102 patients, 64 male (62.7%) and 38 female (37.3%), were included in the study. The mean age of the patients was 65 (34-87). According to GFR staging system renal failure was not present in 51 patients, and while 30 patients (29.4%) had renal failure at the time of diagnosis, 21 patients (20.6%) developed renal failure during follow-up. All Patients with renal failure were categorized, based on eGFR staging system, as follows: for stage one , 0 patients ; for stage two , 7 patients(13.7%) ; for stage three , 26 patients(51%) ; for stage four , V 9 patients(17.6%); and lastly for stage five , 9 patients(17.6%) While 87 patients (85.3%) were not on dialysis, 15 patients (14.7%) were on dialysis, making up a 29.4% of all patients with renal failure ( 51 patients ). The number of patients who underwent auto-SCT was 64 (62.7%), while the number of patients who did not was 38 (37.3%). According to MM ISS staging system stages were : stage 1, 29 patients (28.4%) ; stage 2 , 32 patients (31.4%) ; and stage 3, 41 patients (40.2%). In our study, the level of proteinuria was also evaluated and classified as mild proteinuria( 0-499 mg), moderate proteinuria (500-2999mg) , and severe proteinuria over 3000mg. The number of patients with mild proteinuria was 70(68.6%) , with moderate proteinuria was 25 (24.5% ) ,and with severe proteinuria was 7 (6.9%) At the time of this study, 63 patients (61.8 %) were alive, and 39 patients (38.2 %) were dead. In our study, 5-year survival rate in MM with renal failure was 33.5 ± 8.3%, while 5-year survival rate in MM without renal failure was 78.5 ± 6.5%, which clearly shows the effect of renal failure on mortality in myeloma. Survival rates of MM patients with and without kidney involvement were evaluated by logrank test. Overall survival (OS) of all pateints with or without renal impairment was 79.85±6.21 months (95% CI 67.66-92.04) . Survival rate was 54.71±6.26 months (95% CI 42.42-66.98) for patients with renal impairment, compared to 105.56±7.07 months (95% CI 91.70-119) for patients without renal impairment. (P < .001) . In this study, in which we evaluated the role of ISS staging in predicting survival rates in patients with multiple myeloma who developed renal failure, of all the patients who died , 22 (53.7%) patients were stage 3 İSS, 14(43.8%) patients were stage 2 ISS, 3 (10.3%) patients were stage 1 ISS. There were 29 (28.4%) patients in stage 1 ÌSS, including 1 patient with renal failure and 28 patients without renal failure. There were 32 (31.4%) patients in stage 2 ISS, including 16 patients with renal failure and 16 patients without renal failure and finally there were 41 (40.2%) patients in stage 3 ISS, including 34 patients with renal failure and 7 patients without renal failure. Conclusion: In our study, as the ISS staging level increased, the rate of both renal failure and mortality increased, and a meaningful correlation was found between survival rates and ISS staging (p=0.001). Survival time of patients with renal failure were found to be significantly lower than those without renal failure (p=0.001).