Multiple miyelom hastalarımızda nöropatik ağrı sıklığıve kullanılan kemoterapötik ajanlarla ilişkisi
Frequency of neuropathic pain in multiple myelomapatients and relationship with chemotherapeuticagents
- Tez No: 627567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Nöropatik Ağrı, LANSS, DN-4, Pain Detect, Neuropathic Pain, LANSS, DN-4, Pain Detect
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Multiple miyelom (MM), immünoglobülin üreten plazma hücrelerinin monoklonal neoplastik proliferasyonu ile karakterize bir hastalıktır. Multiple Miyelom anemi, serum ve idrarda monoklonal protein varlığı, hiperkalsemi ve böbrek yetmezliği ile seyreder. Malignitelerin %1'ini ve hematolojik malignitelerin %10'unu oluşturur. Nöropatik ağrı somatosensoriyel sistemi etkileyen bir hastalık veya lezyon sonucu ortaya çıkan ağrıdır ve kanserli hastalarda sık görülür. Nöropatik ağrı geçmiş yıllarda daha çok hastalığın kendisiyle ilişkili iken günümüzde daha çok tedavi ile ilişkilidir. Multiple Miyelom hastalarında kemoterapiye bağlı gelişen nöropatik ağrı hastaların yaşam kalitesini düşürür, hastaların günlük aktivitelere katılımını kısıtlar. Bu çalışmada, MM hastalarımızda nöropatik ağrı sıklığının belirlemesi ve hastaların almakta oldukları kematerapötiklerle olan ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Multiple Miyelom tanısı ile takip edilen 50 hasta ile 50 sağlıklı gönüllü çalışmaya alındı. Her iki gruba da“LANSS”,“DN-4”ve“Pain Detect”anketleri uygulandı. Elde edilen veriler SPSS 21 paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu arasında her üç anket için de puansal ortalamalarda farklılık saptandı (her biri için p=0,001). Anketler nöropatik ağrı varlığına göre karşılaştırıldığında; LANSS ve DN-4'e göre hastalarda daha fazla nöropatik ağrı varlığı tespit edildi (p=0,002, p=0,022). Pain detect'e göre hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel farklılık bulunmadı. Multiple Myelom hastaları aldıkları kemoterapi ajanlarına göre; VCD (Bortezomib- SiklofosfamidDeksametazon), VCD+RD (Revlimid- Deksametazon) ve diğer ilaçları alanlar olarak gruplandırıldı. Nöropatik ağrı anketleri bu üç grup arasında kıyaslandı, farklılık saptanmadı. Kök hücre nakli olan ve olmayan hastalarda nöropatik ağrı kıyaslaması yapıldığında iki grup arasında istatistiksel anlamda farklılık saptanmadı. Sonuç: Nöropatik ağrı, MM hastalarında kontrol grubuna göre daha sık görülmektedir. Hastaların almış oldukları kemoterapi ajanları ile nöropati sıklığı arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Yeni tedavi ajanlarının kullanılmasıyla sıklığı artan nöropatik ağrı, hastaların yaşam kalitesini etkilediği için önlem alınması gereken bir durumdur.
Özet (Çeviri)
Purpose: Multiple myeloma (MM) is a disease characterized by monoclonal neoplastic proliferation of immunoglobulin- producing plasma cells. Multiple Myeloma, progresses with anemia, presence of monoclonal protein in serum and urine, hypercalcemia and kidney failure. It constitutes 1% of all cancers and 10% of hematological cancers. Neuropathic pain is pain caused by a disease or lesion that affects the somatosensory system, is common in patients with cancer. While neuropathic pain has been associated with the disease itself in the past years, it is more associated with treatment today. Neuropathic pain associated with chemotherapy decreases patients' quality of life and restricts their participation in daily activities in MM patients. The aim of this study was to determine the frequency of neuropathic pain in MM patients and to evaluate the relationship of neuropathic pain with kematerapeutic agents. Materials and Methods: Fifty patients and 50 healthy volunteers followed up with the diagnosis of MM were included in the study.“LANSS”,“DN-4”and“Pain Detect”questionnaires were applied to both groups. The data obtained were analyzed using SPSS 21 package program. Results: There were differences in average scores for all three questionnaires between the patient and control groups (p = 0.001 for each). When the surveys are compared according to the presence of neuropathic pain; the presence of more neuropathic pain was detected in patients compared to LANSS and DN-4 (p = 0.002, p = 0.022). According to pain detect, there was no statistical difference between the patient and the control group. MM patients according to the chemotherapy agents they received; VCD (Bortezomib- Cyclophosphamide- Dexamethasone), VCD + RD (Revlimide- Dexamethasone) and other drugs were grouped as those who took it. Neuropathic pain questionnaires were compared between these three groups and no difference was found. When comparing neuropathic pain in patients with and without stem cell transplantation, no statistically significant difference was found between the two groups. Conclusion: Neuropathic pain is more common in MM patients than in the control group. There was no significant difference between the chemotherapy agents taken by the patients and the frequency of neuropathy. Prevention of neuropathic pain, the frequency of which increases with the use of new treatment agents, affects the quality of life of patients.