Perspective study of cytokin leukemia- inhibitory factor lif and interleukin-11 (IL-11) gene expression and their effect on infertile Turkish women
Sitokin lösemi-inhibitör faktör lif ve interleukin-11 IL-11 gen ekspresyonu ve kısır Türk kadınlarına etkisinin perspektif çalışması
  1. Tez No: 730280
  2. Yazar: ZAHRAA AHMED HUSSEIN AL ZAIDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE SULTAN MENZİLETOĞLU YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Biotechnology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kısırlık, Interlökin-11, Lösemi inhibe edici faktör, Polikistik over sendrom, Tüp faktörü, Açıklanamayan kısırlık, Infertility, Interleukin-11, leukemia inhibitory factor, polycystic ovary syndrome, Tubal factor, Unexplained infertility
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, polikistik over sendromu PCOS, tübal faktör infertilitesi (TFI) ve açıklanamayan infertilite (UI) gibi farklı nedenlerle primer infertiliteye sahip olan Türk kadınları 25 kişiden oluşan 3 farklı gruba ve sağlıklı doğurgan kadınlardan oluşan kontrol grubuna ayrılarak bu gruplarda Kayseri/Türkiye'de genetik değerlendirme analizi yapılmıştır. Bu gruplarda infertilitenin patofizyolojisini araştırmak üzere bu çalışma uterus epitelindeki blastosist implantasyon sürecini düzenlemede temel bir role sahip iki ana sitokin geni olan interlökin 11 IL-11 ve lösemi inhibitör faktör LIF ile ilişkilendirmiştir. LIF ve IL-11 genlerinin ekspresyonları, hastalarda ve sağlıklı kontrollerde kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (qT-RT PCR) Light Cycler ile değerlendirildi. Genetik test sonucunda LIF geni için her üç grubun da kontrol grubuna göre çok küçük düzeylerde olması LIF geni ile ilgili umut verici bir sonuç olup, sağlıklı bir gebeliğin olmasında büyük önem taşıdığını göstermektedir. Bununla birlikte, IL-11 gen ekspresyonu TFI ve UI gruplarında kontrole göre düşük iken, PCOS grubunda anlamLı bir fark elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
In this study three different groups consist of 25 Turkish women whose suffering from primary infertility for different reasons, polycystic ovary syndrome PCOS, tubal factor infertility (TFI), and unexplained infertility (UI), as well as a group of control healthy fertile women underwent genetic assessment analysis, in Kayseri Province/ Turkey. For investigating the pathophysiology of infertility for these groups, this study linked to two main cytokine genes interleukin 11 IL-11 and leukemia inhibitory factor LIF, since they have fundamental roles in regulating the blastocyst implantation process in the uterine epithelium. The expressions of LIF and IL-11 genes were evaluated by quantitative real-time polymerase chain reaction (qRT–PCR) in patients and healthy controls. As a result of the genetic test, all three groups showed promising results regarding LIF gene, which appeared at very small levels compared to the control group, indicating the great importance of this gene in healthful pregnancy. On the other hand, regarding IL-11, the two groups TFI, and UI, were significantly linked to the lower level of the gene expression, while the PCOS group has no significant difference when compared to control group, indicating the crucial role of this gene with successful embryo implantation