Postmenopozal ve perimenopozal anormal uterin kanamalı hastalarda hematolojik inflamatuar parametrelerin endometrial neoplazileri öngörmedeki etkisi
The effect of hematological inflammatory parameters in predicting endometrial neoplasia in postmenopausal and perimenopausal patients with abnormal uterine hemorrhage
  1. Tez No: 730307
  2. Yazar: BÜŞRA CAN KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı, ortalama trombosit hacmi, eritrosit dağılım genişliği, endometrial kanser, anormal uterin kanama, Neutrophil Lymphocyte Ratio, Platelet Lymphocyte Ratio, Mean Platelet Volume, Red Cell Distribution Width, Endometrial Sampling, Endometrial Cancer, Abnormal Uterine Bleeding
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çalışmamızda tam kan sayımı parametrelerinin (nötrofil lenfosit oranı (NLO), platelet lenfosit oranı (PLO), mean platelet volüme (MPV – ortalama eritrosit hacmi), red blood cell distribution width (RDW – eritrosit dağılım hacmi)) postmenopozal ve perimenopozal anormal uterin kanama ile başvuran ve endometrial örnekleme yapılan hastalarda patoloji sonuçlarının atipili endometrial hiperplazi veya endometrial adenokarsinom öngörüsünde belirteç olarak kullanılabilirliği araştırılacaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Ankara Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği küçük müdahale günübirlik polikliniğinde 01.09.2019 – 31.01.2022 tarihleri arasında postmenopozal ve perimenopozal anormal uterin kanama nedeniyle endometrial biyopsi yapılmış ve çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan tüm hastalar taranmıştır. Patoloji sonucu atipili endometrial hiperplazi ve endometrial kanser olarak raporlanan hastalar çalışma grubunu oluşturmuştur. Patoloji sonucu benign olarak raporlanan hastalardan kontrol grubu oluşturulmuştur. Tüm hastaların demografik ve klinik özellikleri, yaş, boy, kilo, VKİ (vücut kitle indeksi), parite, menopoz süresi, kronik hastalık varlığı ve hemogram sonuçları değerlendirilmiştir. Bulgular: NLO kontrol grubuna göre endometrial neoplazili hastalarda anlamlı oranda daha yüksek bulunmuştur. NLO eşik değeri 2,91 olup sensitivitesi %36,5, spesifitesi %95,7 olarak hesaplanmıştır. PLO ve MPV bağımsız risk faktörü olarak saptanmamıştır. RDW için iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: NLO endometrial neoplazileri öngörmede PLO, MPV ve RDW'nin aksine anormal uterin kanamalı hastalarda efektif ve basit bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Aim of this study was to evaluate the relationship between complete blood count parameters (neutrophil to lymphocyte ratio (NLR), platelet to lymphocyte ratio (PLR), MPV, RDW) as a predictor of pathology results and endometrial hyperplasia with atypia or endometrial adenocarcinoma in patients which presenting with postmenopausal and perimenopausal abnormal uterine bleeding and undergoing endometrial sampling. Materials And Methods: In this study, all patients who underwent endometrial biopsy due to postmenopausal and perimenopausal abnormal uterine bleeding which met the inclusion criteria in the minor intervention outpatient clinic of Ankara City Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic, between 01.09.2019 and 31.01.2022 were retrospectively collected. Patients whose pathology results were reported as endometrial hyperplasia with atypia and endometrial cancer formed the study group. A control group was formed from patients whose pathology results were reported as benign. Demographic and clinical characteristics of all patients; age, height, weight, BMI (body mass index), parity, menopause time, presence of chronic disease and hemogram results were evaluated. Results: NLR was found to be significantly higher in patients with endometrial neoplasia compared to the control group. NLR cut-off value was determined 2.91 to discriminate endometrial neoplasia among other endometrial pathologies with a sensitivity of 36.5% and a specificity of 95.7%. PLR and MPV were not identified as independent risk factors for endometrial neoplasia. There was no statistically significant difference in RDW value between the two groups. Conclusion: NLR can be used as an effective and simple method for predicting endometrial neoplasia in patients with abnormal uterine bleeding in contrast with PLR, MPV and RDW