Kars ili süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan refahının barınak ve yetiştirme şartları açısından değerlendirilmesi
Evaluation of animal welfare in terms of shelter and breeding conditions in dairy cattle farms in Kars province
- Tez No: 730325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ÖNK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: ANI 35/L, Barınak, Hayvan refahı, Süt sığırcılığı, ĠĢletme, ANI 35/L, Shelter, Animal welfare, Dairy farming
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araĢtırma, Kars merkez ve ilçelerinde TÜRKVET sistemine kayıtlı, farklı iki tip iĢletmede 48 adeti kapalı bağlamalı ve 6 adeti ise kapalı serbest dolaĢımlı olmak üzere toplam 54 adet süt sığırı iĢletmesinde gerçekleĢtirilmiĢtir. Refah düzeyini belirlemede, ANI 35L /2000 - cattle modeli temel alınarak yapılmıĢtır. ĠĢletmeler düzeyinde hayvan refahını belirlemede kullanılan kategoriler ve alt kriterler ayrı ayrı değerlendirilmiĢtir. Ahır tiplerine göre hareket özgürlüğü kategorisi alt kriterlerden, avlu ya da mera kullanımı (gün/yıl); sosyal etkileĢim kategorisi alt kriterlerinden, hayvan baĢına alan (m2 /500 kg), gençlerin yönetimi ve avlu ya da mera kullanımı (gün/yıl); zemin durumu kategorisi alt kriterlerinden, yatma alan yumuĢaklığı ve yatma alan temizliği; ahır içi iklim koĢulları kategorisi alt kriterlerinden, açık alan kullanımı ve bakım kategorisi alt kriterlerinden, bölme, yemlik ve suluk temizliği, teknik ekipman durumu, deri durumu, hayvanların temizliği ve tırnakların durumunun istatiksel olarak önemli olduğu belirlenmiĢtir (P0.05). AraĢtırma sonucunda, kapalı bağlamalı ahırların hayvan refahı açısından %2,1‟nin sınırda uygun, %33,3‟ünün kısmen uygun, %37,5‟inin büyük ölçüde uygun, %27,1‟inin uygun olduğu belirlenirken, kapalı bağlamalı ahırların hiçbirisinde uygun olmayan ve çok uygun olan iĢletme belirlenmemiĢtir. Kapalı serbest dolaĢımlı ahırların %16,7‟sinin uygun ve %83,3‟ünün çok uygun olduğu belirlenirken, kapalı serbest dolaĢımlı ahırlarda uygun olmayan, sınırda uygun olan, kısmen uygun, büyük ölçüde uygun iĢletme belirlenmemiĢtir. Kapalı bağlamalı ahırlarda çalıĢanların %8,3‟ünün süt sığırcılığı ile ilgili eğitim aldıkları, %91,7‟sinin ise eğitim almadıkları, %4,2‟sinin hayvan refahı ile ilgili eğitim aldığı, %95,8‟inin ise hayvan refahı ile ilgili eğitim almadıkları belirlenmiĢtir. Kapalı serbest dolaĢımlı ahırlarda çalıĢanların %83,3‟ünün süt sığırcılığı ile ilgili eğitim aldıkları, %16,7‟sinin süt sığırcılığı ile eğitim almadıkları belirlenirken, %83,3‟ünün hayvan refahı ile ilgili eğitim aldıkları,%16,7‟sinin hayvan refahı ile ilgili eğitim almadıkları belirlenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in a total of 54 dairy cattle farms in Kars center and its districts registered in the TÜRKVET system, 48 tether stall of which and 6 of which are fully indoor enterprises in two different types of enterprises. The ANI 35L/2000 - cattle model was used to determine the welfare level. According to the barn types, the yards or pasture (day/year) from the locomotion (freedom of movement) sub-criteria; area per animal (m2 /500 kg) and management of young and use of yard or pasture (day/year) from the social interaction sub-criteria; lying area softness and lying area cleanliness from the flooring condition category sub-criteria; the outdoor from the sub-criteria of the climatization in the stables, and cleanliness of pens, feeding/drinking areas, technical condition of equipment, condition of integument, cleanliness of animals and the condition of the hooves from the sub-criteria of the stockmanshıp category, were statistically significant (P0.05). As a result of the research, in respect to tether stall 2.1% were scarcely suitable, 33.3% were somewhat suitable, 37.5% were fairly suitable, 27.1% suitable in terms of animal welfare, tether stall and none of them were not suitable or very suitable enterprises. While it was determined that 16.7% of the fully indoor circulation barns are suitable and 83.3% very suitable, the operation that is not suitable for fully indoor suitable at the border, partially suitable and largely suitable, has not been determined.Regarding fully indoor barns, while it was determined that 29.6% were somewhat suitable, 33.3% were fairly suitable, 26.9% were suitable and 9.3% were very suitable and none of them were not suitable and scarcely suitable in terms of welfare in fully indoor barns. The workers in the tether stall received training 8.3% on dairy cattle, whereas 91.7% did not receive training and 4.2% received training on animal welfare, 95.8% did not receive training. While 83.3% of the workers in the fully indoor received training on dairy cattle, 16.7% did not receive training and 83.3% received training on animal welfare, 16.7% did not receive training.