Gösterişçi tüketim eğilimlerinin konaklama işletmesi tercihleri üzerindeki etkisi: Öğretmenler üzerinde bir uygulama
The effect of conspicuous consumption trends on accommodation business preferences. An application on teachers
  1. Tez No: 730324
  2. Yazar: TANSU ELİF DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİYE SÜREYYA BENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gösterişçi Tüketim, Konaklama İşletmeleri, Gösterişçi Tüketim Eğilimlerinin Konaklama İşletmesi Tercihleri Üzerinde Etkisi, Conspicuous Consumption, Accommodation Businesses, The Effect of Pretentious Consumption Trends on Accommodation Business Preferences
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm ve Otel İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı, müşterilerin satın alma davranışı sergilerken gösterişçi tüketime olan eğilimlerini ölçmek ve bu eğilimin konaklama işletmeleri tercihleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu amaçla, Kütahya ili ve ilçelerinde yer alan MEB'e bağlı devlet okullarında çalışan öğretmenler ve okul yöneticilerinden online anket yöntemi kullanılarak 400 adet veri toplanmıştır. Toplanan veriler üzerinde; geçerlilik ve güvenilirlik analizleri, t-testi, ANAVO testi, keşfedici faktör analiz, korelasyon ve regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda gösterişçi tüketimin satın alma tercihleri üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca öğretmenlerin gösterişçi tüketim eğilimleri ile konaklama işletmesi tercihleri arasında anlamlı, olumlu ve orta düzeyde bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak; öğretmenlerin gösterişçi tüketim eğilimlerinin konaklama işletmesi tercihi üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla kurulan 18 adet hipotezin, 10 tanesi kabul edilirken 8 tanesi reddedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to measure the tendency of customers to conspicuous consumption while exhibiting purchasing behavior and to determine the effect of this tendency on the preferences of accommodation establishments. For this purpose, 400 pieces of data were collected from teachers and school administrators working in public schools affiliated to the Ministry of Education in Kütahya province and its districts, using the online survey method. On the collected data; validity and reliability analysis, t-test, ANAVO test, exploratory factor analysis, correlation and regression analysis were performed. As a result of the study, it is seen that conspicuous consumption has a significant and positive effect on purchasing preferences. In addition, it has been observed that there is a significant, positive and moderate relationship between teachers' conspicuous consumption tendencies and accommodation business preferences. As a result; Of the 18 hypotheses established to measure the effect of teachers' conspicuous consumption tendencies on the choice of accommodation business, 10 of them were accepted and 8 of them were rejected.