Madde kullanım bozukluğu tanısı ile takip edilen hastalarda kullanılan madde türüne göre kişilik özellikleri ve madde kullanım özellikleri
Personality traits and substance use characteristics according to the type of substance used by patient swith substance use disorder diagnosis
  1. Tez No: 730326
  2. Yazar: İDİL BARAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KIZILKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Kullanım Bozukluğu, Madde Türü, Madde Kullanım Özellikleri, Substance Use Disorder, Substance Type, Personality Traits, Substance Use Characteristic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı, madde kullanım bozukluğu tanısı ile takip edilen hastaların kullandıkları madde türüne göre kişilik özellikleri ve madde kullanım özelliklerindeki değişimi saptamaktır. Buna ek olarak, madde türü ile bağımlılık şiddeti arasındaki ilişkinin çok boyutlu bir bağımlılık şiddeti ölçeği ile incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 75 hasta alınmıştır. Katılımcılara veri toplama aracı olarak Bilgilendirilmiş Onam Formu, bu çalışma için hazırlanmış Sosyodemografik Veri Formu, Beş Faktörlü Kişilik Envanteri (5FKE), ve Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ) Özbildirim Formu verilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler SPSS v.23 istatistik programı ile analize tabi tutulmuştur. Kişilik özellikleri ile madde türlerinin analizi için Kruskall Wallis testi, kişilik özellikleri ile madde kullanım özellikleri ve bağımlılık şiddeti içinse Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Bu testlere ilişkin tablolara ortalama, standart sapma değerleri ile, Kruskall Wallis testi için χ2 değeri (ki-kare) değeri, ayrıca p (anlamlılık) değerleri verilmiştir. Araştırmanın korelasyon analizlerinde kişilik özellikleri ve madde türü için Spearman korelasyon analizi, madde türü ile madde kullanım özellikleri için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre kişilerin hem kullandıkları madde türü ile hem de madde kullanım özellikleri ile kişilik özellikleri toplam ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bağımlılık şiddeti ile madde türüne bakıldığında da toplam ortalamalar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Yapılan korelasyon analizlerinde kişilik özellikleri ile madde türü ve madde kullanım özellikleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Madde türü ile bağımlılık şiddeti alt ölçekleri arasındaki korelasyon analizinde ise çok az bir ilişki tespit edilmiştir ancak ilişki anlamlı bulunmamıştır. Bu veriler ışığında madde türünün, kişilik özellikleri ve madde kullanım özellikleri üstünde bir etkisi bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the changes in personality traits and substance use characteristics of patients who are followed up with a diagnosis of substance use disorder, according to the type of substance they use. In addition, it was aimed to examine the relationship between substance type and addiction severity with a multidimensional addiction severity scale. Seventy-five patients were included in the study.Sociodemographic Data Form, Five Factor Personality Inventory (5FKE), and Addiction Profile Index (BAPI) Self-Report Form were given to the participants. The data were analyzed with the SPSS v.23 statistics program. Kruskall Wallis test was conducted to analyze personality traits and substance types, and One Way Analysis of Variance was used for personality traits, substance use traits and addiction severity. Related test charts' medium, standart deviation values were defined such as χ2 (ki-square) value for Kruskal Wallis and value p (significance).. For the correlation analysis of the study, Spearman correlation analysis was used for personality traits and substance type, and Pearson correlation analysis was used for substance type and substance use characteristics. According to the findings of the study, no significant difference was found between the total averages of both the substance use characteristics and personality traits. No significant difference was found between the total averages of addiction severity and the type of substance. In the correlation analysis, no significant relationship was detected between personality traits and substance type and substance use characteristics. For the correlation analysis between the substance type and the addiction severity subscales, a very little correlation was found, but the relationship was not found to be significant. In the light of these data, the type of substance has no effect on personality traits and substance use characteristics.