Covid-19 aşısının bilgi ve kabulü: Doğu Uganda, Jınja Bölgesi sakinleri arasında topluluk temeli kesitsel çalışma.
Knowledge and acceptance of COVID-19 vaccine: A community-based cross-sectional study among residents of Jinja District Eastern Uganda.
  1. Tez No: 730353
  2. Yazar: HAWA MUTESI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN MEYDAN ACIMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, kabul, tereddüt, COVID-19 aşısı, aşı, Knowledge, acceptance, hesitancy, COVID-19 vaccine, vaccination
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Giriş: Diğer halk sağlığı müdahaleleri yanında, aşılama pandemilere karşı korunmada temel unsur olmaya hala devam etmektedir. Mevcut çalışma, Jinja Bölgesi sakinleri arasında COVID-19 aşısının bilgi ve kabulünü değerlendirmeyi amaçladı. Gereç ve Yöntem: 30*7 küme örneklemesi ile seçilen 210 katılımcıdan oluşan bir örneklem büyüklüğü ile kesitsel tanımlayıcı bir çalışma planlandı. Veriler, kendi kendine yapılandırılmış bir anket kullanılarak toplandı. Bulgular: Araştırmaya katılanların; %45.2'si COVID-19 ile ilgili yeterli bilgi düzeyine sahipti ve aşının kabul edilebilirlik oranı %56.2 bulundu. Eğitim düzeyi yüksek olanların COVID-19 aşısı hakkında yeterli bilgiye sahip olma olasılıkları daha yüksekti ( OR= 2.64; %95 GA; 1.32-5.26, P= 0.006). Yüksek eğitim düzeyine sahip olmak (OR=2.7; %95 GA; 1.38-5.10, P= 0.004) aşının kabul edilebilirliğini anlamlı düzeyde etkilemekte idi. Sonuç: COVID-19 ile ilgili yeterli bilginin ve kabul edilebilirliğin düşük olması, COVID-19 aşısı konusunda halkta daha fazla farkındalık yaratmaya ve medya desteğine ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Back ground: Despite of the existence of other public health interventions, vaccination remains a cornerstone in the fight against pandemics. Our study aim is to evaluate Jinja District residents' COVID-19 vaccine knowledge and acceptance. Tool and Method: A sample size of 210 participants selected by 30*7 cluster sampling method was used in this descriptive-cross sectional study. Data collection was done by the use of a self- structured questionnaire. Results: 45.2% of our respondents had adequate level of knowledge with a 56.2% COVID-19 vaccine acceptability rate. Highly educated participants were most likely to have adequate knowledge of COVID-19 vaccine than the lowly educated ones ( OR= 2.64; 95% CI; 1.32-5.26, P= 0.006). Having a high level of education ( OR=2.7; 95% CI; 1.38-5.10, P= 0.004) was significantly associated with vaccine acceptability. The main reason for not accepting to get vaccinated by our study participants is that vaccination towards COVID-19 is un necessary. Conclusion: The low level of adequate knowledge and acceptability indicate the need for creation of more public awareness campaigns on COVID-19 vaccination.