Resiprokal ve rotasyonel hareket ile çalışan farklı ısıl işlem görmüş tek eğe sistemlerinin koronal genişletme enstrümanı ile birlikte kullanımının apikalden taşan debris miktarı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of using different heat-treated single file systems working with reciprocal and rotational motion together with A coronal expansion instrument on the amount of apically extruded debris
- Tez No: 730354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN ÖZLEK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: WaveOne Gold, Reciproc Blue, One Shape, Hyflex EDM, koronal genişletme, One Flare, apikal ekstrüzyon, Wave0ne Gold, Reciproc Blue, One Shape, Hyflex EDM, coronal flaring, One Flare, apical extrusion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasının amacı tek eğe sistemlerinden resiprokal hareket yapan WaveOne Gold ve Reciprocal Blue ile rotasyonel hareket yapan One Shape ve Hyflex EDM eğe sistemlerinin One Flare koronal genişletme eğesi ile birlikte kullanımının apikalden taşan debris miktarını karşılaştırmaktır. Tüm örnekler şekillendirme ve genişletme sırasında kullanılacak tek eğe sistemlerine göre rastgele 4 gruba ayrılmıştır (n=20): Grup 1: WaveOne Gold (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre), Grup 2: Reciproc Blue (VDW GmbH, Münih, Almanya), Grup 3: One Shape (Micro Méga, Besançon, Fransa), Grup 4: Hyflex EDM (Coltene/Whaledent, Altstatten, İsviçre). Daha sonra tüm gruplar koronal genişletme yapılıp yapılmamasına göre rastgele 2 alt gruba ayrılmış (n=10): Alt Grup A: Koronal genişletme yapılmayan, Alt Grup B: Koronal genişletme yapılan (One Flare (COLTENE MicroMega)). Kök kanallarının şekillendirilmesi ve genişletilmesi sırasında irrigasyon solüsyonu olarak distile su kullanılmıştır. Şekillendirme sırasında taşan debris ve irrigasyon solüsyonu Eppendorf tüplerinde biriktirilmiştir. Kuru debris ağırlığını belirlemek için tüpler etüv içerisinde 68 C° de 5 gün boyunca bekletilmiştir. Eppendorf tüpler işlem öncesi ve sonrasında hassas terazide tartılarak taşan debris miktarı belirlenmiştir. Veriler iki yönlü varyans analizi ile incelendi. Çoklu karşılaştırmalarda Bonferroni düzeltmesi kullanıldı. Analiz sonucunda kullanılan farklı tek eğe sistemlerinin kendi aralarında taşan debris miktarları karşılaştırıldıklarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamış (p=0,726) ve en az taşan debris miktarının One Shape, en fazla taşan debris miktarının da Hyflex EDM eğe sisteminin olduğu görülmüştür. Koronal genişletme varlığının taşan debris miktarı üzerine etkisi de incelenmiş olup koronal genişletme yapılan ve yapılmayan gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmuş (p=0,027) ve koronal genişletme yapılan gruplarda eğe türleri dikkate alınmadığında koronal genişletme yapılmayanlara göre taşan debris miktarının daha az olduğu belirlenmiştir. Kullanılan eğe sistemleri ile koronal genişletme karşılaştırıldığındaysa herhangi bir eğe sisteminin koronal genişletme yapılması veya yapılmaması arasında taşan tebris miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilememiştir (p=0,685).
Özet (Çeviri)
The study aims to compare the amounts of apically extruded debris caused by the single-file systems of reciprocating WaveOne Gold and Reciprocal Blue and rotational OneShape and Hyflex EDM used together with the One Flare coronal flaring instrument. All samples were randomly divided into 4 groups according to the single-file systems to be used during shaping and flaring (n=20): Group 1: WaveOne Gold (DentsplyMaillefer, Ballaigues, Switzerland), Group 2: Reciproc Blue (VDW GmbH, Munich, Germany), Group 3: OneShape (Micro Méga, Besançon, France), Group 4: Hyflex EDM (Coltene/Whaledent, Altstatten, Switzerland). Then, all groups were randomly divided into 2 subgroups according to whether coronal flaring was performed (n=10): Subgroup A: No coronal flaring, Subgroup B: Coronal flaring (One Flare (COLTENE MicroMega)). Distilled water was used as the irrigation solution during shaping and flaring of root canals. Extruded debris and irrigation solution during shaping were collected in Eppendorf tubes. The tubes were kept in an oven at 68 °C for 5 days to measure the weight of dry debris. The Eppendorf tubes were weighed on a precision scale before and after the procedure to determine the amount of extruded debris. The data were analyzed by two-way analysis of variance. Bonferroni correction was used for multiple comparisons. The analysis results of the comparison of the amount of extruded debris revealed no statistically significant difference between the different single-file systems (p=0.726), showing that the least amount of extruded debris was caused by the One Shape system and the highest amount of extruded debris was caused by the Hyflex EDM file system. The effect of the presence of coronal flaring on the amount of extruded debris was also analyzed, which showed a significant difference between the groups with and without coronal flaring (p=0.027). It was found that the amount of extruded debris was less in the groups with coronal flaring compared to those without coronal flaring, when not considering the file types. The comparison of the file systems and coronal flaring showed no statistically significant difference in the amount of extruded debris between any of the file systems with or without coronal flaring (p=0.685).