Parkinson hastaları ve bakım verenlerde algılanan sosyal desteğin hastaların yaşam kalitesine etkisi
The effect of perceived social support on patients' quality of life in parkinson's patients and their caregivers
- Tez No: 730368
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: bakım veren, hasta, Parkinson, sosyal destek, yaşam kalitesi, caregiver, patient, Parkinson, social support, quality of life
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Parkinson hastalarının yaşam kalitesi ve sosyal destek düzeyleri ile hastaya bakım verenlerin sosyal destek düzeylerinin değerlendirilmesi ve yaşam kalitesi ile sosyal destek arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışma Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Nöroloji Polikliniği ve Kliniği'nde Ocak 2021-Şubat 2022 tarihleri arasında araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 105 hasta ve 105 bakım veren ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Hastaya Ait Sosyodemografik Özellikler Anket Formu, Bakım Verene Ait Sosyodemografik Özellikler Anket Formu, Parkinson Hastalığı Yaşam Kalitesi Anketi (PDQ-39) ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) Modifiye Hoehn-Yahr Evrelendirme Ölçeği (MHYÖ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Bağımsız gruplarda t testi, Varyans Analizi, Cronbach α kat sayısı, Kurtosis ve Skewness kat sayıları, Pearson ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada; hastaların yaşam kalitesi ile eğitim durumu, meslek, çalışma durumu, birlikte yaşanan kişi ve düzenli ilaç kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Çalışma sonucuna göre, hastaların yaşam kalitesi düşük bulundu. Hastaların algıladıkları toplam sosyal destek düzeyi arttıkça genel yaşam kalitesi düzeyinin arttığı saptandı. Bu sonuçlar doğrultusunda hastaların yaşam kalitesinin arttırılmasını sağlamak amacıyla hemşirenin danışmanlık rolünü kullanarak hastaların ve bakım verenlerin sosyal destek kaynaklarının arttırılması ve sosyal destek kaynaklarının etkin kullanılması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the quality of life and social support levels of Parkinson's patients and the social support levels of caregivers and to determine the relationship between quality of life and social support. Material and Method: This study was conducted with 105 patients and 105 caregivers who met the research criteria and agreed to participate in the study between January 2021 and February 2022 at Erzurum Atatürk University Health Research and Application Center Neurology Polyclinic and Clinic. The Sociodemographic Characteristics Questionnaire Form of the Patient, the Sociodemographic Characteristics Questionnaire of the Caregiver, the Parkinson's Disease Quality of Life Questionnaire (PDQ-39) and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) and the Modified Hoehn-Yahr Staging Scale (MHYS) were used to collect the data. In the evaluation of the data, independent groups t test, Analysis of Variance, Cronbach α coefficient, Kurtosis and Skewness coefficients, Pearson and Spearman correlation analysis were used. Results: In the study; A statistically significant relationship was found between the patients' quality of life and education, occupation, employment status, cohabitants and regular drug use (p0.05). Conclusion: According to the results of the study, the quality of life of the patients was found to be low. It was determined that the level of general quality of life increased as the perceived total social support level of the patients increased. In line with these results, in order to increase the quality of life of the patients, it should be ensured that the social support resources of the patients and caregivers are increased and the social support resources are used effectively by using the counseling role of the nurse.