Effect of entrepreneurship on economic well-being in mali
Mali'de girişimcilik ekonomik refah üzerine etkisi
- Tez No: 730399
- Danışmanlar: PROF. DR. WİLLİAM MOSİER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: entrepreneurship, well-being, entrepreneurship, well-being Key words: entrepreneurship, well-being
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı, Mali'deki girişimciliğin belirleyicilerini incelemek, girişimcilik ile Malililerin ekonomik refahı arasındaki mevcut ilişkiyi araştırmak ve Mali'deki hanelerin coğrafi konumuna göre girişimciliğin ekonomik refah üzerindeki etkilerini doğrulamaktır. Son 25 yılda yapılan araştırmalar, girişimciliğin makroekonomik kalkınmanın bir nedeni olduğunu, ancak girişimcilik ile servet arasındaki ilişkinin çok karmaşık olduğunu gösteriyor. Literatür, girişimciliğin genel olumlu etkilerinin, bu etkilerin büyüklüğünü etkileyen çeşitli faktörlere bağlı olduğunu vurgulamaktadır. Bu çalışmada betimsel bir araştırma tasarımı kullanılmıştır. Becker'in (1965) aile ekonomik modeli, aile ve arkadaş bağlarına dayalı sosyal sermaye arzının etkilerine dair araştırmamızın kavramsal temelini oluşturur. Verilere göre, yolsuzluk, iş deneyimi, sağlık ve evlilik, girişimcilik miktarı üzerinde olumlu bir etkiye sahip. Girişimciliğin hane büyüklüğü, tasarruf ve daha yüksek eğitim seviyelerinden olumsuz etkilendiği bulundu. Hanehalkı büyüklüğü büyüdükçe bireylerin girişimci faaliyetlerde bulunma olasılıkları daha düşüktür. Bunun nedeni, daha büyük bir hanehalkının aile refahına daha fazla zaman ayrılması ve şirket girişimlerine daha az zaman ayrılması anlamına gelmesidir, bu da girişimci faaliyetlerin azalmasına neden olur. Bir tasarruf hesabına erişim, herhangi bir girişimci girişim için caydırıcıdır. Bunun nedeni, bir kişinin tasarruf hesabına sahip olabilmesi için en çok bir işi olmasıdır. Tasarruf kabiliyeti onu işinden memnun eder, bu nedenle herhangi bir girişimcilik faaliyeti mevcut hedefinden çok uzaktır. Daha yüksek eğitim seviyesi, bir bireye bir istismar fırsatını daha iyi değerlendirmek, özgüven seviyesini artırmak ve algılanan riski azaltmak için bilişsel beceriler sağlayan daha fazla eğitim anlamına gelir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has as objective to examine the determinants of entrepreneurship in Mali, explore the relationship existing between entrepreneurship and the economic well-being of Malians and to verify the effects of entrepreneurship on economic well-being by the geographical location of households in Mali. Research over the last 25 years shows that entrepreneurship is a cause of macroeconomic development, but that the relationship between entrepreneurship and wealth is very complex. The literature emphasises that the overall positive effects of entrepreneurship depend on a variety of factors that influence the magnitude of these effects. This study employs a descriptive research design. Becker's (1965) family economic model serves as the conceptual underpinning for our investigation of the implications of social capital supply based on family and friend ties. According to the data, corruption, business experience, good health, and marriage all have a beneficial impact on the amount of entrepreneurship. Entrepreneurship was found to be negatively affected by household size, saving, and greater levels of education. Individuals are less likely to engage in entrepreneurial activity as their household size grows. This is because a larger household means more time is devoted to family welfare and less time is devoted to company ventures, resulting in a decrease in entrepreneurial activities. Having access to a savings account serves as a disincentive to any entrepreneurial venture. This is because for an individual to own savings account, he most have a job. His ability to save makes him contented with his job hence any entrepreneurial activity is far away from his present objective. Higher level of education on its part implies more training which provides an individual with cognitive skills to better evaluate an exploit opportunity, increase the level of self-confidence and reduce perceived risk..