Myrina yakınında bir Roma villası
A Roman villa near Myrina
  1. Tez No: 730400
  2. Yazar: BEGÜM DÜZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİNNUR GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Myrina, Roma, Villa, Konut, Myrina, Rome, Villa, House
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Günümüzde İzmir İli Aliağa ilçesi yakınlarında yer alan Myrina' nın kuruluşu, birçok kentte olduğu gibi efsanelere dayandırılmıştır. Antik Çağda Attika-Delos Birliğine bağlı, 12 Aiol kentinden biri olan kentin adı, Roma Döneminde Sebastopolis olarak değiştirilmiştir. Zamanla tekrar Myrina ismiyle anılan kent hakkında gün yüzüne çıkmayı bekleyen pek çok bilgi vardır. Tez konusunu; Myrina kentinin 1300 m doğusunda yer alan alanda, 2014- 2015 yılları arasında, İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından yürütülmüş olan bir kurtarma kazısından elde edilen buluntular oluşturmaktadır. Çalışma alanından açığa çıkarılmış olan Roma villasının bulunduğu tabaka odak noktası alınarak, alandaki diğer tabakalar da incelenmiştir. Söz konusu villaya ait tespit edilen 13 mekanın içerisinden ele geçen buluntular incelenip, yapıyı tarihleme ve kullanım amacını saptayabilmek adına önem arz edenler kataloğa alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, Myrina, which is located near the Aliağa district of İzmir Province, Its foundation was based on legends, as in many cities. The name of the city, which was one of the 12 Aeolian cities of the Attica-Delos Union in the Ancient Age, was changed to Sebastopolis in the Roman Period. There is a lot of information waiting to be revealed about the city, which was called Myrina again in time. Thesis topic; In the area 1300 m east of Myrina city, It consists of finds obtained from a salvage excavation carried out by the İzmir Archeology Museum Directorate between 2014 and 2015. The study area is where the uncovered Roman villa is located.By taking the layer as the focal point, other layers in the area were also examined. The ceramics recovered from the 13 places identified belonging to the villa in question were examined, and the ones that were important in order to date the building and determine its purpose of use were included in the catalogue.