The Effect of action research as a teacher development model on becoming reflective in teaching: A case study
Eylem araştırmasının bir öğretmen geliştirme modeli olarak öğretimde yansıtıcı olmada etkisi
- Tez No: 73048
- Danışmanlar: PROF. DR. FERSUN PAYKOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Eğitimi, Yansıtıcı Öğretme, Eylem Araştırması, Teacher Education / Teacher Training / Teacher Development, Reflective Teaching, Action Research
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
IV ÖZ EYLEM ARAŞTIRMASININ BİR ÖĞRETMEN GELİŞTİRME MODELİ OLARAK ÖĞRETİMDE YANSITICI OLMADA ETKİSİ İskenderoğlu-Önel, Zeynep Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fersun Paykoç Temmuz 1998, 178 sayfa Bu çalışma, öğretmenlerin sınıflarında araştırma yapmalarının onların yansıtıcı öğretme yeteneklerinin gelişmesine katkısını araştırmaktadır. Ayrıca, bu çalışmaya katılmanın öğretmenlerin mesleki gelişime ilişkin tutumlarını ve öğrenciden gelen geri bildirime açıklık düzeylerini ne kadar etkilediği de araştırılmaktadır. Bu çalışmada hem niteliğe hem niceliğe dayalı veriler toplanmıştır. Niteliğe dayalı veriler çalışmanın değişik zamanlarında öğretmenlere verilen sınav, envanter ve anketler ile öğrencilere verilen anketler yoluyla toplanmıştır. Niceliğe dayalı veriler ise öğretmenlerin günlükleri, araştırmacının katılımcı gözlem notları, ve hem öğretmen hem de öğrencilerle yapılan mülakatlar yoluyla elde edilmiştir. Sonuçların geçerliliği verilerin çok yönlü toplanması ve tarafsız bir gözlemcinin bütün verileri incelemesi yolu ile sağlanmıştır. Araştırma, öğretmenlerin böyle bir çalışmadan faydalandıklarım göstermiştir. Öğretmenlerin sınıf içi sorunlara karşı duyarlılık, ve işbirlikli çalışmaya ve mesleki gelişime olumlu bir tutum geliştirdikleri gözlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerden gelen geri bildirime daha sistemli yaklaştıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
uı ABSTRACT THE EFFECT OF ACTION RESEARCH AS A TEACHER DEVELOPMENT MODEL ON BECOMING REFLECTIVE IN TEACHING: A CASE STUDY İskenderoğlu-Önel, Zeynep Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Fersun Paykoç July 1998, 178 pages This dissertation examines whether, or not, participating in a study which is based on teachers' doing action research in their classes helped teachers become reflective in their teaching and become collaborative. It also aims to see whether conducting action research influenced teachers' attitude toward professional development and the level of their openness to student feedback when reflecting on their teaching. The main question that the study aims to answer is: What is the effect of a teacher development model based on teachers' conducting action research in their classes on their becoming reflective in their teaching? Both qualitative and quantitative data were collected in the study to enrich and to triangulate the data. The quantitative data consisted of inventories and tests employed at different times of the study to teachers who participated in the study, and questionnaires administered to the students. The qualitative data were collected through teachers' journals, participant observation notes of the researcher, and interviews conducted both with teachers and with students. The interviews were audio-recorded and all meetings were video-recorded, and all data were analyzed by an external observer to obtain reliability. The results of the study show that teachers benefited from being engaged in action research. Their awareness of classroom-related issues was increased. They became more systematic in considering student feedback when planning their lessons, and their attitudes toward being collaborative and toward professional development have also changed in a positive way.