A Study of curriculum development for the front office on the job training of Ministry of Tourism
Turizm Bakanlığı önbüro iş başı eğitimi programının geliştirilmesi
- Tez No: 73049
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program Geliştirme, Mesleki Eğitim, İşbaşı Eğitimi, Turizm, Önbüro, Curriculum Development, Vocational Training, On-the-job Training, Tourism, Front Office
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 339
Özet
oz TUEIZM BAKANLIĞI ÖNBURO İŞBAŞI EGITEMI PROGRAMININ GELİŞTİRİLMESİ Odabaşı, Şeyda Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Aksu Haziran 1998,309 sayfa Bu çalışmanın amacı Turizm Bakanlığı tarafindan düzenlenen Önbüro İşbaşı Eğitimi kursları için bir eğitim programı geliştirmek ve katılımcıların bilişsel alanın bilgi, kavrama ve uygulama düzeylerindeki hedeflere erişileri ile deney grubunun önbüro operasyonlarmdaki becerilerini öğretim sırasında araştırmaktır. Çalışma üç aşamada gerçeMeştirilmiştir. Birinci aşamada eğitim gereksinimleri saptanmış ve bu aşamada 313 kişi araştırmaya katılmıştır, ikinci aşamada, saptanan eğitim gereksinimlerine göre eğitim programı planlanmış ve geliştirilen basan testi 14 kişiye uygulanmıştır. Üçüncü aşamada, program 1996 yılında Adana, Antalya, Alanya, Bolu, Denizli ve Kuşadası'nda Mayıs ve Haziran aylarında Turizm Bakanlığı tarafindan düzenlenen önbüro işbaşı eğitimi kurslarına katılan, 41 kişilik deney grubuna uygulanmıştır ve 60 kişi de kontrol grubunu oluşturmuştur. Deney ve kontrol grupları tesadüfi atanmış ve öntest-sontest kontrol gruplu araştırma deseni uygulanmıştır.VI Bu çalışmada Önbüro Personeli, Önbüro Departman Şefleri, Otel Müşterileri ile önbüro Eğiticileri için ayrı ayrı olmak üzere dört anket formu, bir basan testi, onyedi gözlem formu ve bir kurs sonu görüş anketi araç olarak kullanılmıştır. Araçlar araştırmacı tarafından eğitim gereksinimlerini saptamak, erişilen ölçmek, işbaşı eğitimi sırasında becerileri gözlemek ve kursun uygulanmasına ilişkin düşünceleri öğrenmek amacı ile geliştirilmiştir. Araştırmanın verileri madde analizi, ortalama, standart kayma, t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlan, deney ve kontrol gruplarının, bilişsel alanın bilgi, kavrama ve uygulama düzeylerindeki hedeflere ulaşmadaki erişileri açısından deney grubunun lehine anlamlı bir farklılık olduğunu ortaya koymuştur. Gözlem formlan sadece deney grubuna uygulanmıştır ve geliştirilen önbüro işbaşı eğitimi programının yarar sağladığım göstermiştir. Deney ve kontrol gruplannın her ikisi de katıldıktan önbüro işbaşı eğitiminden yarar sağladığını ifade etmekle birlikte deney grubunun kursa ilişkin daha olumlu düşüncelere sahip olduklan görülmüştür.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT A STUDY OF CURRICULUM DEVELOPMENT FOR THE FRONT OFFICE ON-THE-JOB TRAINING OF MINISTRY OF TOURISM Odabaşı, Şeyda Ph. D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Meral Aksu June 1998,309 pages The purpose of this study was to develop a curriculum for Front Office On- the-Job Training Courses organized by Ministry of Tourism and to investigate the achievement of the knowledge, comprehension and application level cognitive objectives and the level of achievement skills in the experimental group during the instruction. This study consisted of three phases. At the first phase, training needs were determined and 313 subjects were involved in the study. At the second phase, the curriculum was planned according to the determined training needs and the constructed achievement test was administered to 14 subjects. At the third phase the curriculum was implemented for 41 Front Office Staff out of 101 Front Office Staff who participated in the Front Office on-the-job Training Courses organized by Ministry of Tourism in Adana, Antalya, Alanya, Bolu, Denizli and Kuşadası in May and JuneIV 1996. The control group consisted of 60 subjects. Pre-test/post-test control group design was implemented and experimental and control groups were assigned randomly. Four different questionnaire forms for Front Office Staff, Front Office Department Chiefs, Hotel Guests and Front Office Instructors, an achievement test, 17 observation forms and an opinionnaire were used in this study. The instruments were developed in order to determine training needs, to measure the achievement of knowledge, comprehension and application level of cognitive objectives, to observe the skills during instruction and to find out Front Office Staffs opinions about the implementation of the course. The data were analyzed by using item analysis, standart deviations, means, t-tests. The results of the analysis revealed that there was a significant difference in favour of the experimental group in terms of achievement of cognitive and psychomotor objectives. The observation forms were used only for the experimental group and they showed that the newly designed curriculum was effective. Although both the experimental and control groups stated that they got benefit from the Front office on-the-job training courses in which they had participated, it was seen that the experimental group thought more positively about the courses than the control group did.