Akıllı kent stratejilerinin ve uygulamalarının kentsel yaşama etkileri: Kayseri örneği
The effects of smart city strategies and implementations on urban life: The case of Kayseri
  1. Tez No: 730535
  2. Yazar: KAMURAN YÜKSEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA SINACI ÖZFINDIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Kent, Akıllı Kent Stratejileri, Akıllı Kent Uygulamaları, Kayseri, Türkiye, Smart City, Smart City Strategies, Smart City Implementations, Kayseri, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bilgi çağı olarak adlandırılan 21. yüzyılda bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeleri esas alan akıllı kent yaklaşımı şehir planlama alanında etkin çözüm önerileri sunmasıyla önem kazanmaya başlamıştır. Sürdürülebilirliği ve dijital kentleşmeyi içeren yaklaşım, çevresel sorunlar ile sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri yenilikçi teknolojiler aracılığıyla önlemeyi hedeflemektedir. Bu tez kapsamında, dünyada akıllı kent stratejileri ve uygulamaları ile öne çıkan kentler incelenmekte, Türkiye'de 2000'li yıllardan itibaren ulusal ve bölgesel planlarda yerini alan akıllı kent politikaları, yasal mevzuat ve yönetsel süreçler araştırılmaktadır. Bu kapsamda ulusal politika ve strateji belgeleri, bölgesel kalkınma ajanslarının kalkınma planları ve büyükşehir belediyelerinin güncel stratejik planları analiz edilmektedir. Çalışma, akıllı kent bileşenleri olan insan ve toplum, çevre ve enerji, ulaşım, altyapı, güvenlik ve dayanıklılık, konut ve e-uygulamalar başlıkları altında detaylandırılmaktadır. Tezin amacı, akıllı kent çalışmalarında pilot uygulama alanı seçilen Kayseri kentinde, akıllı kent stratejilerinin ve mekânsal uygulamaların kentsel yaşamdaki etkilerinin tespit edilmesidir. Kayseri kenti, akıllı uygulamalara doğrudan etkisi olan kurumlar ve projelerin hedef kullanıcıları olan kentlilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler doğrultusunda değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The smart city approach, based on the developments in information and communication technologies, has started to gain importance by offering the effective solutions in the field of urban planning in the 21st century, called the information age. The approach includes sustainability and digital urbanization and aims to prevent environmental problems, social and economic inequalities through innovative technologies. Within the scope of this thesis, cities that outstanding with their smart city strategies and implementations in the world are examined, smart city policies, legal regulations and administrative processes that have taken their place in national and regional plans in Turkey since the 2000s are investigated. In this context, national policy and strategy documents, development plans of regional development agencies and current strategic plans of metropolitan municipalities are analyzed. The study is detailed under the titles of smart city components as people and society, environment and energy, transportation, infrastructure, security and resilience, housing and e-applications. The aim of the thesis is to determine the effects of smart city strategies and spatial implementations on urban life in the city of Kayseri, which is selected as a pilot application area for smart city studies. Kayseri city is evaluated in line with semi-structured interviews with the institutions that have a direct impact on smart implementations and the citizens who are the target users of projects.