Kronik idiopatik ürtiker hastalarında serum zonulin seviyesi ile bağırsak geçirgenliğinin değerlendirilmesi ve serum zonulin seviyesinin hastalık şiddeti ile ilişkisi
Evaluation of serum zonulin level and intestinal permeability in patients with chronic idiopathic urticaria and the relationship between serum zonulin level and disease severity
- Tez No: 730536
- Danışmanlar: PROF. DR. SELDA PELİN KARTAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: kronik spontan ürtiker, zonulin, bağırsak geçirgenliği, chronic spontaneous urticaria, zonulin, intestinal permeability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç Ürtiker kaşıntılı, eritemli, ödemli plaklarla karakterize bir hastalıktır. Bu şikayetler altı haftadan uzun sürdüğünde kronik ürtiker olarak adlandırılır. Kronik ürtiker, kronik indüklenebilir ürtiker(KİÜ) ve kronik spontan ürtiker(KSÜ) olarak ikiye ayrılır. KİÜ soğuk, sıcak, basınç gibi nedenlerle tetiklenir, KSÜ ise fiziksel uyarandan bağımsızdır ve patogenezi net değildir. Hastaların %45'inde etiyolojide otoimmünite olduğu düşünülmektedir. Bağırsak epiteli, organizma ve çevre arasındaki antijen trafiğini kontrol eden önemli bir bariyer fonksiyonuna sahiptir. Bağırsak bariyerinin disfonksiyonu geçirgen bağırsağa neden olur. Bu bağırsak geçirgenliği artışının, genetik olarak duyarlı bireylerde otoimmün hastalıklara zemin hazırladığı düşünülmektedir. Zonulin, enterositler arasındaki tight junctionları(TJ) konrol ederek, antijen trafiğinin düzenlenmesinde rol alan bir proteindir. Bağırsak geçirgenliği serum zonulin seviyelerine bakılarak tespit edilebilmektedir. Bu çalışmada KSÜ ve kontrol grubunun serumlarında bağırsak geçirgenliğindeki artışın bir göstergesi olan zonulin seviyelerine bakılarak, bağırsak geçirgenliğinin KSÜ etiyopatogenezindeki rolünün ve hastalık şiddeti ile zonulin seviyeleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Dermatoloji polikliniğine başvuran, sistemik tedavi almayan 61 KSÜ hastası ve 59 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edilerek, serum zonulin seviyelerine bakıldı. Çalışmaya dahil edilen KSÜ hastalarının demografik özellikleri, öz ve soy geçmişleri, ürtiker aktivite skoru,başlangıç yaşı, son atak süresi,kullandığı antihistaminik dozu, eşlik eden hastalıklar kaydedildi. Bulgular Çalışmaya 63 KSÜ hastası ve 59 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 122 kişi dahil edildi. Hasta grubu 33 kadın ve 30 erkek, kontrol grubu ise 30 kadın 29 erkektenoluşmaktaydı. .Hasta grubunun yaş ortalaması 34,95±11,68, kontrol grubunun yaş ortalaması ise 34,93±9,07'idi. Hasta grubunda ortanca serum zonulin seviyesi 49,3[2,2-58,3], kontrol grubunda 41,9[2,2-56,3]ng/mL olarak bulundu. Hasta ve kontrol grubu arasında serum zonulin seviyeleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,000).Hasta grubunun serum zonulin seviyeleri kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksekti. Hastaların ürtiker aktivite derecesine göre serum zonulin seviyeleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p=0,187) Sonuç Sonuçlarımız KSÜ hastalarında zonulin ekspresyonuna ikincil bağırsak geçirgenliğinde artış olduğunu göstermektedir. Ancak hastalık şiddeti ile anlamlı ilişki saptanmamıştır. Anjioödem eşlik eden KSÜ hastalarının serum zonulin seviyeleri anjioödem eşlik etmeyenlere göre daha yüksek tespit edildi. Bu bulgular KSÜ hastalarında bağırsak geçirgenliğininin hastalık patogenezinde önemli bir rolü olabileceğini düşündürmüştür. Kısa özet Serum zonulin seviyeleriölçülerek KSÜ hastalarında zonulin ekspresyonuna ikincil bağırsak geçirgenliğinde artış olup olmadığı ve KSÜ hastalığının şiddetiyle serum zonulin seviyeleri arasındaki ilişki araştırıldı. KSÜ hastaları ve kontrol grubunda serum zonulin seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim Urticaria is a disease characterized by itchy, erythematous, edematous plaques. When these complaints last longer than six weeks, it is called chronic urticaria. Chronic urticaria is divided into chronic inducible urticaria (CIU) and chronic spontaneous urticaria (CSU). CSU is triggered by reasons such as cold, heat and pressure, while CSU is independent of physical stimuli and its pathogenesis is not clear. It is thought that in 45% of the patients, autoimmunity plays role in etiology. The intestinal epithelium has an important barrier function controlling antigen trafficking between the organism and the environment. Dysfunction of the intestinal barrier causes leaky gut. This increase in intestinal permeability is thought to predispose to autoimmune diseases in genetically susceptible individuals. Zonulin is a protein involved in the regulation of antigen trafficking by controlling tight junctions (TJ) between enterocytes. Intestinal permeability can be determined by measuring serum zonulin levels. In this study, it was aimed to evaluate the role of intestinal permeability in the etiopathogenesis of CSU and the relationship between disease severity and zonulin levels by looking at the zonulin levels, which is an indicator of the increase in intestinal permeability, in the serum of CSU and control groups. Materials and Methods 61 CSU patients who applied to the dermatology outpatient clinic and did not receive systemic treatment and 59 healthy controls were included in the study and their serum zonulin levels were measured. Demographic characteristics, personal and family histories, urticaria activity score, age of onset, duration of last attack, antihistamine dose used, and concomitant diseases of CSU patients included in the study were recorded. Results A total of 122 people, including 63 CSU patients and 59 healthy controls, were included in the study. The patient group consisted of 33 women and 30 men, and the control group consisted of 30 women and 29 men. The mean age of the patient group was 34.95±11.68, and the mean age of the control group was 34.93±9.07. The median serum zonulin level was 49.3 [2.2-58.3] in the patient group, and 41.9 [2.2-56.3]ng/mL in the control group. A statistically significant difference was found between the patient and control groups in terms of serum zonulin levels (p=0.000). Serum zonulin levels of the patient group were significantly higher than the control group. There was no statistically significant difference in serum zonulin levels according to the urticaria activity degree of the patients (p=0.187) Conclusion Our results show that an increase in intestinal permeability secondary to elevated zonulin expression in CSU patients. However, no significant correlation was found with disease severity. Serum zonulin levels of CSU patients with angioedema were higher than those without angioedema. These findings suggested that intestinal permeability may have an important role in the pathogenesis of the disease in CSU patients. Short Summary Serum zonulin levels were measured to investigate whether there was an increase in intestinal permeability secondary to zonulin expression in CSU patients, and the relationship between the severity of CSU and serum zonulin levels. A statistically significant difference was found between serum zonulin levels in CSU patients and control groups.