Effects of foreign trade liberalizasyon on the productivity of industrial sectors after trade liberalization of the 1980's in Turkey
Türkiye'de 1980'lerdeki liberalizasyon sonrasında dış ticaret serbestleşmesinin endüstriyel sektörlerin verimlilikleri üzerindeki etkileri
- Tez No: 73055
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAR TÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaretin Serbestleştirilmesi, Verimlilik, Üste Oranlan, İthalat Artışı vı, Trade Liberalization, Productivity, Price-Cost Margins, Import Penetration IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz TÜRKİYE'DE 1980'LERDEKİ LİBERALİZASYON SONRASINDA DIŞ TİCARET SERBESTLEŞMESİNİN ENDÜSTRİYEL SEKTÖRLERİN VERİMLİLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Bayar, Güzin Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Oktar Türel Eylül 1998,122 sayfa Bu tez, Türkiye'de 1980 den sonra yapılan dış ticaret serbestleştirmesinin endüstriyel sektörlerin verimlilikleri üzerindeki etkilerini incelemektedir. İlişki, 1974-1994 arası ISIC 3 - digit endüstriyel sektörler panel datası kullanılarak test edilmiştir. İki farkı regresyon yapılmıştır. İlk regresyon imalat sanayi üretim artışını bileşenlerine ayırmakta (faktör kullanımı, üste, ölçek ekonomileri ve verimlilik artışı) ve bu bileşenlerin herhangi birinde dış ticaret liberalizasyonu sonrası değişiklik olup olmadığım test etmektedir. İncelememizin sonuçlarına göre, elimizdeki delillere dayanarak, dış ticaret serbestleşmesi sonrasında verimlilikte veya üste oranlarında değişiklik olduğu hipotezini kabul edememekteyiz. Bunun yanısıra, Türkiye imalat sanayi için sabit ölçek getirileri varsayımı oldukça güvenilir bir varsayımdır. İkinci regresyon üste oranlarım ithalat artışı, kapital/çıktı oranlanve etkileşim terimleri (kapital yoğunluğunun ithalat artışı ile etkileşimi ve endüstriyel yoğunluğun ithalat artışı ile etkileşimi) ile açıklamaya çalışmaktadır. Açıklayıcı değişkenlerin ikisinin, ithalat artışının ve kapital/çıktı oranının üste oranlan üzerinde anlamlı etkisi olduğu görülmektedir. İthalat artışı, beklendiği gibi, üste oranlarım ters yönde etkilemektedir. Kapital/çıktı oranının üste oranlan ile ters orantılı olduğu bulunmuştur. İthalat artışı, daha yüksek yoğunluk oranına sahip sektörler üzerinde veya daha yüksek kapital yoğunluğu olan sektörler üzerinde farklı bir etkiye sahip değildir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF FOREIGN TRADE LIBERALIZATION ON THE PRODUCTIVITY OF INDUSTRIAL SECTORS AFTER TRADE LATERALIZATION OF THE 1980s IN TURKEY Bayar, Güzin M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Oktar Türel September 1998, 122 pages This thesis investigates the effects of foreign trade liberalization of Turkey after 1980 on the productivity of industrial sectors. The relationship is tested using panel data of 28 ISIC 3 - digit industrial sectors for years between 1974-1994. Two different regressions are run. The first one decomposes manufacturing output growth into its components, i.e. factor use, mark ups, economies of scale effects and productivity changes, and tests whether there is any shift in one of these components after trade liberalization. The results of the analysis show that on the basis of the available evidence, the hypothesis that there are shifts in productivity and/or industrial mark ups after trade liberalization cannot be accepted. Morever, constant returns to scale turns out to be a fairly reliable assumption for the Turkish manufacturing industry as a whole. The second regression tries to explain mprice/cost margins with import penetration,capital/output ratio and interaction terms (i.e. interaction of capital intensity with import penetration and interaction of industrial concentration with import penetration). Two of the explanatory variables, import penetration and capital/output ratio seem to have significant effect on price cost margins. Import penetration has a negative effect on price cost margins as expected. Capital/output ratio affects price-cost margins negatively. Import penetration has no differential impact on industries with higher concentration or higher capital/output ratio.