The Impact of financial liberalisation on the financial structure of Turkey
Finansal serbestleşmenin Türkiye'nin finansal yapısı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 73054
  2. Yazar: ERDOĞAN BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAR TÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Serbestleşme, Fon Alam Hesaplan, Finansal Derinleşme, Dolarizasyon, Yoğunlaşma Oranlan, Şirket Finansmanı, Panel Data VI, Financial Liberalisation, Flow of Funds Accounts, Financial Deepening, Dollarisation, Concentration Ratios, Corporate Finance, Panel Data IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz FİNANSAL SERBESTLEŞMENÎN TÜRKİYE'NİN FİNANSAL YAPISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Bakır, Erdoğan Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Oktar Türel Eylül 1998, 132 sayfa Bu çalışmada finansal serbestleşmenin, özellikle de 1989'un Ağustos ayında sermaye hareketlerinin tamamen serbestleştirilmesiyle başlayan sürecin, Türkiye'nin finansal yapısı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bunun için, seçilmiş bazı mali araçlara göre, Türkiye ekonomisindeki sektörler arası fon akrmlan (finansal matris) 1988-1995 dönerninin her yılı için hesaplanmıştır. Fon akım hesaplan, diğer bazı soruların yanında“hangi mali araçların zaman içerisinde daha yoğun olarak kullanıldığı?”,“hangi mali araçların önemini kaybettiği?”,“hangi sektörlerin net kaynaklarının arttığı?”ve“finansal derinleşmenin gerçekleşip gerçekleşmediği?”türünden sorulara da yanıt bulmamızı sağlayacaktır. Bu çalışmada ayrıca finansal serbestleşmenin bankacılık sistemi ve şirket finansmanı üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Bankacılık sistemi incelenirken ilgimizi özellikle bankacılık sektöründeki yoğunlaşma oranlarına yönelttik. Şirket finansmanındaki gelişmeler ise farklı açılardan ele alındı. Farklı borç göstergelerini inceledikten sonra borcun belirleyenlerinin etkilerini bir ekonometrik modelde açıklamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACT OF FINANCIAL LIBERALISATION ON THE FINANCIAL STRUCTURE OF TURKEY Bakır, Erdoğan M.S. in Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Oktar Türel September 1998, 132 pages In this study, we examine the impact of financial liberalisation on the financial structure of Turkish economy by emphasising the phase of full capital account liberalisation of August 1989. For this purpose, we construct flow of funds accounts (financial matrices) of Turkish economy for each year of the period under study (1988-1995). Besides several other question, these flow of funds accounts enable us to provide answers to the following questions:“which financial instruments are used intensely over time?”,“which financial instruments somehow get obsolete?”,“which sectors' net wealth has increased?”,“is there financial deepening?”. Moreover, in this study, we examine the impact of financial liberalisation on the banking system and corporate finance during the 1988-1995 period. In the examination of banking system, our interest is primarily centered on the change in the concentration ratios of the Banking Sector. Development pattern of corporate finance is examined in different respects. On the one hand different debt indicators are examined; and the effects of determinants of debt by the help of an econometric model are explained on the other. iii