Factors affecting utilization of family planning services among women in child bearing age (15-49) in Hargeisa Somaliland
Hargeisa Somaliland'da doğurganlık çağındaki (15-49) kadınların aile planlaması hizmetlerinden yararlanmalarını etkileyen faktörler
  1. Tez No: 730558
  2. Yazar: SAGAL YUSSUF ADAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİMETCAN MEHMET YAĞMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Planlaması, Family Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Aile planlaması, Kontraseptifler, Kadınlar, Kullanımlar, Somaliland, Family planning, Contraceptives, Women, Utilizations, Somaliland
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Aile planlaması hizmetlerinin bireysel düzeyde ve bir bütün olarak toplumda büyük faydalarına rağmen, Somaliland'da ve diğer Sahra altı ülkelerde olduğu gibi aile planlaması kullanım oranı düşüktür. . Aile planlaması hizmetlerinden yararlanmayı etkileyen faktörler hakkında fazla bir şey bilinmemekle birlikte, bu çalışma Somaliland'ın başkenti Hargeisa'da üreme çağındaki kadınların aile planlaması hizmetlerinden yararlanmalarını etkileyen faktörleri değerlendirmeyi amaçlamıştır. Çalışma, Aile planlamasının daha önce Hargeisa Somaliland'daki kadınlar arasında yeterince kullanılmadığını, sadece yüzde 23,9 oranında kullanıldığını ve yüzdenin şimdi çok daha düşük olduğunu ve şu anda kadınların yalnızca yüzde 22,5'inin kullandığı ortaya çıktı. Bununla birlikte, kadınların çoğunluğunun yüzde 27,4'ünün daha fazla çocuk sahibi olma arzusunu dile getirmesi ve eşlerinin yüzde 18,9'unu kabul etmemesi nedeniyle, katılımcıların sadece yüzde 22,2'si gelecekte aile planlaması programlarından yararlanmak istediğini belirtti. bu nedenle, Hargeisa Somaliland'deki kadınlar arasında genel aile planlaması kullanımı düşüktür ve kadınların aile planlaması hizmetlerinden yararlanmaları, eğitim derecelerinden, ikamet yerlerinden (kentsel veya kırsal) ve yaşamak için yaptıklarından etkilenir. Eşlerin kabul edilmemesi, mitler ve güçlü kültürel inançlar, Hargeisa Somaliland'daki kadınlar arasında aile planlaması hizmetlerinden düşük düzeyde yararlanma ile olumsuz bir ilişki içindedir.
Özet (Çeviri)
Despite the great benefits of family planning services at individual level and the community as a whole, the rate of family planning utilization is low in Somaliland and like the other sub-Saharan countries Somaliland has high burden of unintended pregnancy, unsafe abortion and maternal mortality rate. Besides nothing much is known about the factors influencing the utilization of family planning services therefore this study was aimed to asses' factors influencing utilization of family planning services among women in reproductive age in the capital city of Somaliland, Hargeisa. The study found that Family planning was previously underutilized among women in Hargeisa Somaliland, with just 23.9 percent utilizing it, and the percentage is now much lower, with only 22.5 percent of women using it presently. Nonetheless, just 22.2 percent of respondents stated they want to utilize family planning programs in the future, owing to the fact that the majority of women 27.4 percent expressed a desire to have more children, and their partners may not accept it 18.9 percent. therefore, the overall family planning utilization among women in Hargeisa Somaliland is low and women's utilization of family planning services is influenced by their degree of education, residence place (urban or rural), and what they do for a living. Lack of partner acceptance, myths and strong cultural believes also negatively associate with the low utilization of family planning services among women in Hargeisa Somaliland.