Günah kavramı bağlamında bireysellik
Individuality in the context of sin
- Tez No: 730608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİYE ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Günah, sorumluluk, insan, toplum, epigenetik, sin, responsibility, human, society, epigenetics
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günah insan hayatında yer alan önemli unsurlardan biridir. Bu fiilden doğan sorumluluk ise insanı meşgul eden diğer bir meseledir. Sorumluluğun sadece günah sahibini etkileyeceği yönünde görüşler olduğu gibi, bu sorumluluğun başkalarına sirayet ettiği yönünde görüşler de mevcuttur.Günahın sorumluluğu bu çalışmada Kur'ân, insan, toplum ve epigenetik açısından ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada kavramlar baz alınarak öncelikle günahın mahiyeti ele alınmıştır. Akabinde insanı günaha yönlendiren ve insanı günah işlemekten alıkoyan sebepler incelenmiştir. Son olarak insanın biyolojik (epigenetik) olarak atalarının işlediği günahların etkilerini ne derece kendinde taşıdığı ve bunlarla bilim açısından nasıl mücadele edeceği ortaya konmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sin is one of the important factors in Human life. The responsibility which is born from this verb is another matter to occupy humans.As there is the opinion that theresponsibility is effecting one who has sinned there are also different opinions about the belief that the responsibility is inherited by other people.In this study the responsibility of sin is tried to be explained from the view of the Kur'an, human, society and epigenetic. In this study first the nature of sin has been approached based on terms. Subsequently the study of the reasons to sin and the one which holds off people from sinning occurred. The last part is about how much, human inherit the effects of sins from their ancestors biologically (epigenetic) and how they can face this matter scientifically.