Kapalı döngü tedarik zincirinde itme çekme noktası kararı ve çeşitli dinamiklikler altında performans analizi
Push pull point decision in closed loop supply chain and performance analysis under various dynamics
- Tez No: 730621
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LATİFE GÖRKEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kapalı Döngü Tedarik Zinciri, Simülasyon, İtme-Çekme Sınırı, Closed Loop Supply Chain, Simulation, Push-Pull Boundary
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Son yıllarda üretim ve tüketimdeki artıştan kaynaklanan yüksek miktarlarda hammadde ihtiyacı, yasal düzenlemeler, çevresel ve ekonomik faktörler kapalı döngü tedarik zinciri yönetimine ilgi duyulmasına neden olmuştur. İleri ve tersine tedarik zincirini bir arada ele alan kapalı döngü tedarik zinciri ağının hem düşük maliyetlerle yönetilmesi hem de müşteri isteklerine hızlı yanıt vermesi beklenmektedir. Ağın etkin planlanması ve kontrolü için tedarik zinciri stratejileri (itme, çekme ve hibrit stratejileri) kullanmak bu faydalara ulaşmaya olanak sağlayacaktır. Geleneksel itme ve çekme tedarik zincirlerinin sağladığı faydalardan aynı anda yararlanabilmek için hibrit tedarik zinciri kullanmak daha avantajlıdır. Fakat burada kilit nokta itme ve çekme süreçlerinin birbirlerinden ayrıldığı itme-çekme sınırı olarak adlandırılan noktanın uygun konumuna karar vermektir. Bu çalışmada, kapalı döngü tedarik zinciri hizmet sağlayıcıları olarak tedarikçi, fabrika, dağıtım merkezi, toptancı, müşteri, toplama merkezi ve ayırma merkezi dikkate alınmıştır. İtme-çekme sınırının farklı hizmet sağlayıcılarda bulunduğu modeller geliştirerek en etkin konuma karar vermeye çalışılmıştır. Kapalı döngü tedarik zinciri ağının karmaşık ve dinamik olan yapısını etkili bir şekilde yansıtabilmek için modellemede simülasyon yöntemi kullanılmıştır. Çeşitli faktörlerin itme-çekme sınırının konumuna olan etkisi ve bu faktörler için uygun değerler deney tasarımı yapılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the need for large quantities of raw materials resulting from the increase in production and consumption, as well as legal regulations, environmental and economic factors, have led to a great interest in a closed loop supply chain. A closed-loop supply chain network that handles the forward and reverse supply chains together is expected to be managed at low cost and respond quickly to customer requests. Using supply chain strategies (push, pull, and hybrid) for efficient planning and control of the network will enable these benefits to be achieved. It is more beneficial to use a hybrid supply chain to simultaneously take advantage of traditional push and pull supply chains. However, the key is to decide on the appropriate location of the so-called push-pull boundary where the push and pull processes diverge. In this study, suppliers, factories, distribution centers, wholesalers, customers, collection points, and recycling facilities are considered as closed loop supply chain service providers. An attempt was made to determine the most efficient location by developing models where the push-pull boundary exists at different service providers. Simulation technique was used in the modeling to effectively reflect the complex and dynamic structure of the closed loop supply chain network. The effects of various factors on the location of the push-pull boundary and the appropriate values for these factors were analyzed through an experimental design.