TBDY 2019'a göre 7 katlı betonarme binanın doğrusal olmayan analiz yöntemine göre performansının belirlenmesi ve değerlendirilmesi
Determination and evaluation of the performance of the 7-storey rei̇nforced concrete building according to the non-linear analysis method according to TBDY 2019
- Tez No: 730660
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Statik İtme Analizi, Doğrusal Olmayan Tasarım, Plastik Mafsal, Performans Düzeyi, Static Pushover Analysis, Non-Linear Design, Plastic Hinge, Performance Level
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Son zamanlarda sıklıkla yaşanan depremler sonucunda birçok can kaybı yaşanmış ve 2000 yılı öncesi yapılan binaların fazla güvenli olmadığı ortaya çıkmıştır. Yaşanması mümkün olabilecek yüksek magnitüde sahip depremler sonucunda betonarme yapılarda kolon ve kirişlerinde oluşacak hasarlar gerçeğe yakın tasarlamak için şekil değiştirmeye göre tasarım hesap yöntemi seçilmiştir. Doğrusal olmayan tasarım sayesinde kolon ve kirişlere ait iç kuvvetleri, elastik akma sınırlarından plastik sınırına kadar her bilgiyi bizlere vermektedir. Doğrusal olmayan tasarıma göre dayalı hesap yönteminde çerçeve sistemlerde en basit yöntem statik itme analiz yöntemidir. Bu analiz yönteminde deprem kayıtı yerine spektrum esas alınır. Analiz yapılmadan önce kolon ve kirişlerde oluşan hasarı gerçeğe yakın modellemek için yığılı mafsal modeli şeçilmiştir. Bu tez çalışmasında 7 katlı yeni yapılacak betonarme binanın performans hedefleri ve değerlendirme yaklaşımları araştırılmıştır. Statik itme analiz yöntemi sonucunda 7 katlı yapıda yüksek mod katkısı ve kirişler donatılar yetersiz geldiğinden betonarme bina DD-1 deprem düzeyinde performans düzeyi kontrollü hasarı aşarak göçmenin önlemesi performans düzeyine geçmiştir. DD-3 deprem düzeyinde betonarme bina sınırlı hasar koşulunu sağlamış ve güvenli tarafta kalmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of frequent earthquakes recently, many lives have been lost, and it has been revealed that the buildings built before 2000 are not very safe. In order to design the damages that will occur in the columns and beams of reinforced concrete structures as a result of high-magnitude earthquakes that may be experienced, the design calculation method according to shapeshifting has been chosen. The non-linear design gives us all the information about the internal forces of columns and beams, from elastic yield limits to plastic limits. The simplest method in frame systems in the non-linear based design method is the static pushover analysis method. In this analysis method, spectrum is taken as a basis instead of earthquake recording. Before the analysis, the concentrated hinge model was chosen to model the damage in columns and beams close to reality. In this thesis, the performance targets and evaluation approaches of the new 7-storey reinforced concrete building were investigated. As a result of the static pushover analysis method, the performance level of the reinforced concrete structure exceeded the controlled damage at the DD-1 earthquake level, as the high modal contribution and the beams, reinforcements were insufficient in the 7-storey building migratory prevention performance level passed. At the story of the DD-3 earthquake, the reinforced concrete structure provided limited damage condition and remained on the safe side.