The challenges facing stability of the political system in Libya after applying Gaddafi's ideology
Kaddafi'nin üçüncü küresel teorisinin uygulanmasından sonra Libya'daki siyasi sistemin istikrarının karşılaştığı zorluklar
- Tez No: 730694
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAR VURAL JANE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Libya, Kaddafi, üçüncü dünya teorisi, 17 Şubat devrimi, Libya iç savaşları, Haftar, siyasi sistemin istikrarı, Libya, Gaddafi's ideology, February 17 Revolution, Libyan civil wars, Haftar, Stability of the political system
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, Kaddafi rejiminin düşmesinden sonra siyasi sistemin istikrarını engelleyen kaosa ve iç savaşlara sürüklenen Libya devletinin karmaşık siyasi durumunu incelemektedir.“Üçüncü Dünya Teorisi”nin uygulanmasından sonra Libya'da herhangi bir siyasi sistemin ayakta kalması zordur. Libya, diğer iç çatışmalara ek olarak 2011, 2014 ve 2019'da üç iç savaşa tanık oldu. Bu tez, Libya krizinin köklerinin 17 Şubat devriminden 40 yıl öncesine dayandığını ortaya koymaktadır. Libya, Cemahiriye sisteminin Muammer Kaddafi'nin geliştirdiği“Üçüncü Evrensel Teori”temelinde uygulandığı istisnai bir ülkedir. Cemahiriye on yıllardır istikrarı sağlamayı başardı. Bu tez, 2011 sonrasında Libya'da yaşanan şiddetle Cemahiriye rejiminin temelleri arasındaki ilişkiyi kanıtlamaktadır. Kaddafi'nin ölümü ve Cemahiriye rejiminin düşüşü, yeni siyasi sistemi istikrara kavuşturmada zorluklar yaratan diğer koşulların yanı sıra ağır bir miras bıraktı. Üstelik Haftar, ülkeyi birleştiren ve terörle mücadele eden bir kahraman olarak ortaya çıktı. Ancak bu tezin sunduğu analiz, Hafter'in ortaya çıkışının, Libya'da askeri rejimi dayatmak için yabancı ülkeler tarafından desteklenen bir darbe girişiminden başka bir şey olmadığını ortaya koymaktadır. Bu tez, Libyalıların üç siyasi akıma bölündükleri için belirli bir siyasi sistem üzerinde anlaşamadıklarını kanıtlıyor. Birincisi, mevcut demokratik bir sistemi uygulamaya yönelik girişimler. İkincisi, akım Cemahiriye'nin geri dönmesini istiyor. Üçüncüsü, mevcut askeri rejimi savunmak. Sonuç olarak, tüm yerel ve uluslararası girişimlerin Libyalıları krize radikal bir çözüm bulmak için bir araya getirmede başarısız olması nedeniyle siyasi istikrar bir dizi karmaşık ve iç içe geçmiş zorlukla karşı karşıya. Kaddafi rejiminin mirası, siyasi sistemin istikrarı için en büyük zorlukları oluşturuyor. Bu tez, diğer zorlukları ve Libya'daki istisnai iç durumun hassasiyetini hesaba katarak“Üçüncü Dünya Teorisi”nin temellerinden alınan tavsiyeler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the complex political situation of the Libyan state, where Libya plunged into chaos and civil wars after Gaddafi's regime has fallen, which prevents stability of the political system. It is difficult for any political system to survive in Libya after applying Gaddafi's Ideology. Libya witness three civil wars in 2011, 2014 and 2019, in addition to other internal conflicts. This thesis has found that the Libyan crisis has roots that extend back to more than four decades before the February 17 revolution. Where Libya considered an exceptional country, which Jamahiriya system applied based on the Gaddafi's ideology, invented by Muammar Gaddafi. Jamahiriya succeeded in stabilizing for decades under the leadership of Gaddafi. This thesis proves the relationship of Libya's plunge into violence after 2011, with the foundations of Jamahiriya's system. Gaddafi's death and the fall of the Jamahiriya regime left behind a heavy legacy, with other circumstances that constructed challenges to stabilize a new political system. Beyond that, Haftar emerged as a strong man to unite the country and fights terrorism. However, the analysis presented by this thesis reveals that Haftar's emerge is nothing but a coup attempt supported by foreign countries, to impose the military regime in Libya. This thesis proves that Libyans do not agree on a specific political system, they are divided into three warring political currents. First, current seeks to implement a democratic system. Second, current seeks the return of Jamahiriya. Third, the current call for a military regime. Consequently, political stability faces several complex and intertwined challenges, as all local and international initiatives have failed to bring Libyans together to find a radical solution to the crisis. Since the legacy of Gadhafi's regime constitutes the greatest challenge to the stability of the political system. This thesis presents a recommendation derived from the foundations of Gaddafi's ideology, considering other challenges and the sensitivity of the exceptional internal situation of Libya.