Hûrnêrîneke semiyotîk li ser çîrokên Kurdî
Kürtçe masallar üzerine göstergebilimsel bir analiz
- Tez No: 730756
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HEMIN OMAR AHMAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Halk Bilimi (Folklor), Eastern Linguistics and Literature, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Semiyotik, Eyleyenler Modeli, Masal, Kürtçe Masallar, Kürtçe Hikayelerin Çözümlenmesi, Anlatısal Göstergebilimle Çözümleme Örneği, Semiotics, Acting Model, Tales, Kurdish Tales, Analysis of Kurdish Stories, Analysisi with Narratives Semiotics Metn an jî derbirîn
- Yıl: 2022
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Metin veya anlatı, dilbilim üzerine yapılan nesnel çözümleme yöntemleri sayesinde öznel yorumlardan kurtulmuş ve bilimsel araştırmaların konusu olmuşlardır. Bu bağlamda edebi eserler de anlatısal göstergebilim yöntemi ile beraber bu alanın konusu haline gelmişlerdir. Bu yönüyle A. J. Greimas'ın çözümleme için geliştirdiği kavram ve araçlarla metindışı çözümlemeler ile uygulanacak bu yöntem iyi imkanlar inşaa etmiştir. Edebi eserler, özellikle de masallar bu bağlamda bu araştırmalardan kendisine düşen payı almıştır. Bu çalışmanın amacı A. J. Greimas'ın, Vladimir Propp gibi yapısalcılardan esinlenerek geliştirdiği, eyleyenler modeli olarak adlandırılan bu yöntemi Kürtçe masallara uygulamaktır. Söz konusu bu çalışmaya örnek olan bu masalları bizzat derledik, bu çalışma ile hem Kürtçe masalların anlatım sınırlarını hem de derin yapılarını ortaya çıkarmayı ümit ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Text or narrative, thanks to the objective analysis methods on linguistics, got rid of subjective interpretations and became the subject of scientific research. In this context, literary Works have also become the subject of this field together with the method of narrative semiotics. In this respect, this method which will ve applied with the concepts and tools developed by A. J. Greimas for analysis, and non-textual analysis, has built good opportunities. Literary works, especially fairy tales, have taken their share from these studies in this contxt. The aim of this study is to apply thid method, which was developed by A. J. Greimas, inspired by structuralists such as Vladimir Propp, to Kurdish fairy tales. We have personally compiled these tales, which are examples of this study, and we hope to reveal both the limits of expression and the deep structures of Kurdish tales with this study.