Haberde çerçeveleme ve örgüt kuramı bağlamında yazılı basında İstanbul Sözleşmesi'nin incelenmesi
Examination of the Istanbul convention in the print media in context of framing the news and the organizational theory
- Tez No: 730766
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ULUSOY NALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İstanbul Sözleşmesi, kadın, şiddet, yazılı basın, haberde çerçeveleme, Istanbul Convention, women, violence, print media, newsframing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla, Avrupa Konseyi tarafından 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açılan sözleşmedir. Türkiye Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olmasıyla sözleşme İstanbul Sözleşmesi olarak anılmasına rağmen kısa süre sonra özellikle tarikatların belirgin bir tepkisi söz konusu olmuştur. Siyasetin buna tepkisiz kalmasıyla tarikatçı çevreler bir süre sonra kadına yönelik şiddete, bu sözleşmeye dayanılarak yapılan yasal düzenlemelerin neden olduğunu iddia etmeye başlamışlardır. Yasal olarak kadına yönelik aile içi şiddetin suç olarak kabul edilerek cezalandırılmaya başlanması şiddet uygulayanlar için caydırıcı olsa da, şiddetin sonu gelmemiştir. Ancak sözleşme ve yapılan düzenlemeler kadına karşı şiddetin mahremiyet örtüsünü kaldırmış, şiddeti gözle görülür hale getirmiştir. Son birkaç yıldır bir kısım medyada, kadına yönelik şiddet haberlerinde İstanbul Sözleşmesi'nin bu suçları arttırdığını savunan içeriğe yer verilir olmuştur. Muhafazakâr kesime hitap eden gazeteler aracılığı ile kadına şiddet haberleri ustaca çerçevelenerek çarptırılmış, sözleşmenin kadına şiddeti doğurduğu algısı oluşturulmuş, bu kesimden gelecek tepkilerin önü kapatılmıştır. 20 Mart 2021 tarihinde ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sözleşmeden çıkılmıştır“Haberde Çerçeveleme ve Örgüt Kuramı Bağlamında Yazılı Basında İstanbul Sözleşmesi'nin İncelenmesi”adlı bu çalışmanın amacı söz konusu yasanın iptalini isteyen koyu muhafazakar zümreleri hedef kitle belirlemiş bir kısım yazılı medya aracılığıyla yasanın iptali durumunu meşrulaştırmaya yönelik kamuoyu oluşturma maksatlı yayın faaliyetlerini tespit etmektir. Örgütsel kuram bağlamında söz konusu medya kuruluşlarının özellikle haberde çerçevelemeye başvurdukları haber metinleri araştırmaya tabi tutulmuş, konuya ilişkin haberler üzerinden nitel araştırma yöntemlerinden söylem analizine başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
The İstanbul Convention is the Council of Europe Convention on the Prevention and Combating of Violenc eagainst Women and Domestic Violence. The Istanbul Convention is the contract opened by the Council of Europe for signature on 11 May 2011 in Istanbul in order to combat violence against women and domestic violence. Although the contract was referred to as the Istanbul Convention, as Turkey was the first country to sign this convention in the process of joining the European Union, there was a clear reaction from the sects after a short while. As the politics remained unresponsive to this, the cultist circles began to claim that the violence against women was caused by the legal regulations made on the basis of this convention. Although legally accepting domestic violence against women as a crime and penalizing it is a deterrent for perpetrators, the violence has not come to an end. However, the convention and the regulations made have lifted the veil of privacy of violence against women and made the violence visible. In the last few years, there has been a place in some media in the news of violence against women, which argues that the Istanbul Convention increases these crimes. Through newspapers that appeal to the conservative segment, the news of violence against women was skillfully framed and distorted, the perception that the contract gave rise to violence against women was created, and there action from this segment was blocked. On March 20, 2021, the contract was terminated with a presidential decree. The aim of this study, named“Examination of the Istanbul Convention in the Written Media in the Context of Framing in the News and Organization Theory”, is to determine the broadcasting activities aimed at legitimizing the annulment of the law through a part of the printed media, whose target audience is the dark conservative groups who want the annulment of the law. In the context of organizational theory, the news texts that the mentioned media organizations resort to framing, especially in the news, were researched, and discourse analysis, one of the qualitative research methods, was applied over the news related to the subject.