Merkez bankacılığında para politikası aracı olarak sözlü yönlendirme
Forward guidance as a monetary policy tool
  1. Tez No: 730780
  2. Yazar: FIRAT BORA TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: sözlü yönlendirme, para politikası araçları, merkez bankacılığı iletişimi, forward guidance, monetary tools, central banking communication
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Para ve Sermaye Piyasaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma, merkez bankacılığının geçmişinde tümüyle reddedilmekteyken günümüzde para politikası araçları arasında sayılan sözlü yönlendirmeyi tarihsel süreç, para politikası araçları ve merkez bankacılığı iletişimi ile birlikte özet bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamaktadır. Merkez bankacılığında iletişim 1980'li yılların başına kadar tamamen reddedilirken 2008 küresel finansal krizle birlikte parasal aktarım mekanizmasının verimliliğinde yaşanan zorlukları yönetebilmeye yönelik çözüm arayışlarını takip ederek günümüzde para politikası yönetiminin yüksek önem atfedilen bir bileşeni haline gelmiştir. Günümüzde Merkez bankası uygulamalarının tüm paydaşlar tarafından amaçlandığı gibi anlaşılmasının, para politikası etkinliğinin mümkün olan en yüksek seviyede gerçekleşmesine katkı sağladığı genel kabul görmektedir. Sözlü yönlendirme ise para politikası araçlarının etkinliğini artırması ve hatta bu araçların yetersiz kaldığı noktalarda devreye girecek bir araç olarak görülmesiyle öne çıkmaktadır. Merkez bankacılığı para politikası araçları, merkez bankacılığı iletişimi ve sözlü yönlendirmeye dair bilimsel araştırma yöntemlerine uygun özet bilgi hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This paper aims to analyze forward guidance -which is considered among the monetary policy tools today- with a brief approach. While communication in central banking was completely rejected until the early 1980s, it has become a highly important component of monetary policy management, following the search for solutions to manage the difficulties experienced in the efficiency of the monetary transmission mechanism with the 2008 global financial crisis. Today, it is generally accepted that the central banking practices are understood as intended by all stakeholders, contributing to the realization of monetary policy effectiveness at the highest possible level. Forward guidance, on the other hand, stands out as a tool to increase the effectiveness of monetary policy tools and even to come into play when these tools are insufficient. In this paper, summary information has been prepared in accordance with research methods on central banking monetary policy tools, central banking communication and forward guidance.