İleri evre over kanserli hastaların primer ve interval operasyonlarında optimal sitoredüksiyon oranını etkileyen faktörler: Optimal sitoredüksiyon için yeni skorlama sisteminin oluşturulması
Factors affecting the optimal cytoreduction rate in primary and interval operations of patients with advanced ovarian cancer: Creation of A NEW scoring system for optimal cytoreduction
  1. Tez No: 730978
  2. Yazar: MATANAT ALIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT DEMİRKIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Over, kanser, optimal sitoredüksiyon, preoperatif bulgu, skorlama sistemi, Ovary, cancer, optimal cytoreduction, preoperative finding, scoring system
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
AMAÇ: Over kanserinde optimal sitoredüksiyon önemli bir konudur. Gereksiz cerrahiden kaçınmak için optimal sitoredüksiyon yapılacak hasta seçimi dikkatli yapılmalıdır. Çalışmamızda ileri evre over kanseri olguları için, optimal SR oranını etkileyen faktörler araştırıldı ve bu faktörleri kullanarak en uygun optimal skorlama sistemini oluşturmak ve onkolojik yarar sağlamayacak operasyon oranlarını azaltmak amaçlandı. Böylece hem gereksiz cerrahi uygulamaları mümkün olduğunda azaltılacak, hem de fayda/zarar dengesi korunmuş olacaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Kliniğimizde 2010-2020 yılları arasında ileri evre over kanseri tanısı almış primer ve interval sitoredüksiyon yapılan olgular retrospektif olarak hasta dosyaları, elektronik veri tabanı ve ulaşılamayan bilgiler için hastalar ve hasta yakınları ile telefon görüşmeleri üzerinden tarandı. Hasta kayıt dosyalarından preoperatif görüntüleme bulguları, serum CA 125 düzeyi, ameliyat raporlarından rezidü tümör durumu, patoloji raporlarından tümörünün histolojik tipi ve grade'i alındı. Tüm veriler IBM SPSS veri tabanı programlarına girildi. Bu çalışmada IBM SPSS 21 (Statistical Package for the Social Sciences) istatistiksel analiz programı kullanıldı. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki Kare test istatistiği kullanıldı. P değeri, 0.05'in altında ise, ölçüm istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Sağ kalımın saptanması için Kaplan-Meier metodu kullanıldı. Skorlama sistemi için lojistik regresyon analizi kullanıldı. BULGULAR: Çalışmada primer ve interval sitoredüksiyon yapılan olguların preoperatif görüntüleme bulgularının rezidü tümör boyutuna etkisi araştırıldı. Primer sitoredüksiyon yapılan vakalarda asit varlığı, peritonitis karsinomatozis varlığı, mezenter tutulumu, paraaortik lenfadenopati varlığının çeşitli rezidü tümör boyutlarına istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu saptandı. Ek olarak interval sitoredüksiyon yapılan olgularda serum CA 125 düzeyinin de rezidü tümör boyutuna etkisi olduğu görüldü. Bu verilerden yola çıkarak her iki grubun olgu sayısı toplandı ve toplam 340 olgunun sonuçları ile skorlama sistemi oluşturuldu. SONUÇ: Çalışmamızın sonuçlarına göre over kanseri için sitoredüksiyon planlanan hastalarda gerek primer ve gerekse interval sitoredüksiyonda optimal sitoredüksiyon oranını etkileyen preoperatif değişkenlerin serum CA 125 düzeyi, asit varlığı, peritonitis karsinomatozis varlığı, paraaortik yayılım ve mezenter tutulumu olduğu saptandı. İki grubun birleştirilerek yapılan lojistik regresyon analizine göre CA 125 düzeyinin >500 U/ml olması 12 puan, PK varlığı 6 puan, paraaortik lenfadenopati varlığı 7 puan olarak kabul edildiğinde; bu hesaplama ile 6 ve üzeri puan değerlerinin >5 mm rezidü tümör kalacak grubu belirlemede sensitivitesinin %63.6, spesifitesinin ise %69 olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Optimal cytoreduction is an important issue in ovarian cancer. Patient selection for optimal cytoreduction should be done carefully to avoid unnecessary surgery. In our study, the factors affecting the optimal SR rate for advanced ovarian cancer cases were investigated, and it was aimed to create the most appropriate optimal scoring system by using these factors and to reduce the rate of operations that would not provide oncological benefit. Thus, unnecessary surgical applications will be reduced as much as possible and the benefit/harm balance will be preserved. MATERIALS AND METHODS: Patients diagnosed with advanced ovarian cancer between 2010 and 2020, who underwent primary and interval cytoreduction in our clinic, were retrospectively screened for patient files, electronic database, and phone calls with patients and their relatives for inaccessible information. Preoperative imaging findings, serum CA 125 level, residual tumor status from surgery reports, histological type and grade of tumor from pathology reports were obtained from patient records. All data were saved into IBM SPSS database programs. IBM SPSS 21 (Statistical Package for the Social Sciences) statistical analysis program was used in this study. Chi-square test statistics were used to compare categorical variables. If the p value was below 0.05, the results were considered statistically significant. Kaplan-Meier method was used to determine survival. Logistic regression analysis was used for the scoring system. RESULTS: In the study, the effect of preoperative imaging findings on the residual tumor size of cases who underwent primary and interval cytoreduction was investigated. It was determined that the presence of ascites, peritonitis carcinomatosis, mesentery involvement, and presence of paraaortic lymphadenopathy had a statistically significant effect on difference of residual tumor sizes in cases with primary cytoreduction. In addition, it was observed that serum CA 125 level had an effect on the residual tumor size in patients who underwent interval cytoreduction. Based on these data, the number of cases in both groups was collected and a scoring system was created with the results of a total of 340 cases. CONCLUSION: According to the results of our study, preoperative variables affecting the optimal cytoreduction rate in both primary and interval cytoreduction in patients scheduled for cytoreduction for ovarian cancer were found to be the level of serum CA 125, presence of ascites, presence of peritonitis carcinomatosis, paraaortic spread and mesentery involvement. According to the logistic regression analysis performed by combining the two groups, when the CA 125 level >500 U/ml is calculated as 12 points, the presence of PC is 6 points, the presence of paraaortic lymphadenopathy is 7 points; these scoring system is found to have 63.6% sensitivity and 69% specificity is in determining the group with a residual tumor of >5 mm if the total score is more than 6.