Prematür ejakülasyon ve/veya erektil disfonksiyonu olanlarda çocukluk çağı travmalarının ve cinsel benlik şemalarının rolünün, çocukluk çağı travmaları ve cinsel benlik şemaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the role of childhood traumas and sexual self schemas and the relationship between childhood trauma and sexual self schemas in those with premature ejaculation and/or erecti̇le dysfunction
  1. Tez No: 731110
  2. Yazar: SİBEL KUTLUBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİR ŞAFAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Prematür ejakülasyon, Erektil disfonksiyon, Çocukluk çağı travmaları, Cinsel benlik şemaları, Premature ejaculation, Erectile dysfunction, Childhood traumas, Sexual self-schemas
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Giriş ve Amaç: Prematür ejakülasyon (PE) ve erektil disfonksiyon (ED) en sık görülen erkek cinsel işlev bozukluklarıdır. Cinsel işlev bozukluklarının ortaya çıkmasında ve sürmesinde çok sayıda psikososyal ve kültürel etken birlikte rol oynamaktadır. Bunlar, doğuştan getirilen özellikler olabildiği gibi yetişme koşulları, ailenin tutumu, eğitim, yetiştiği alt kültürün cinselliğe bakışı, yaşanılan psikolojik travmalar vb. nedeniyle sonradan edinilen özellikler de olabilir. Cinsel işlev bozukluklarının psikojenik kökeni göz önüne alındığında en sık görülen iki erkek cinsel işlev bozuklukluğunun çocukluk çağı travmaları ve cinsel benlik şemaları ile ilşkisini incelemek literatüre katkı sağlayacaktır. Literatürde erkek cinsel işlev bozuklukları ile çocukluk çağı travmalarını inceleyen çalışmalar kısıtlıdır. Bugüne kadar erkeklerde cinsel benlik şemalarının cinsel işlev bozuklukları ile ilişkisini inceleyen çalışma yapılmadığı görülmüştür. Bu çalışmanın amacı prematür ejakülasyon ve/veya erektil disfonksiyonu olanlarda çocukluk çağı travmalarının ve cinsel benlik şemalarının rolünü, çocukluk çağı travmaları ve cinsel benlik şemaları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Çalışmaya Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri ve Üroloji Kliniğine başvuran Prematür ejakülasyon (PE) ve/veya Erektil disfonksiyon (ED) tanısı konan 110 hasta ve 110 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Araştırma katılımcılarına Sosyodemografik Veri Formu, Erkekler İçin cinsel Öykü Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Cinsel Benlik Şeması Ölçeği, Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) ve STAI I-II Durumluk ve Kaygı Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Prematür ejakülasyon (PE) ve erektil disfonksiyon (ED) tanısı olan hasta grubu ile kontrol grubu kıyaslandığında çocukluk çağı travmaları cinsel istismar ve fiziksel istismar alt boyutlarında kontrol grubunun daha yüksek puan aldığı tespit edilmiştir. Hasta grubu ve kontrol grubu cinsel benlik şemaları açısından kıyaslandığında her iki grup arasında fark olmadığı bulunmuştur. Yine hasta grubu ve kontrol grubunu cinsel benlik şemaları açısından şematik-aşematik olmalarına göre kıyasladığında gruplar arasında fark olmadığı görülmüştür. Hasta grubunda yapılan ölçek korelasyonları sonucunda oluşturulan aracılık modelleri sonucuna göre çocukluk çağında yaşanan fiziksel ihmalin erişkinlikte Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) dokunma alt boyutunda sorun yaşanmasına neden olduğu görülmüştür. Ancak kişinin dolaysız/açık sözlü cinsel benlik şemasına sahip olması durumunda fiziksel ihmalin dokunma üzerindeki bu negatif etkisinin azaldığı tespit edilmiştir. Tartışma ve Sonuç: Bulgularımız ışığında çocukluk çağı travmalarının özellikle cinsel ve fiziksel istismar alt boyutunun PE ve ED gelişimini öngörmediği ve cinsel benlik şemaları açısından sağlıklı gönüllülerle hasta grubu arasında fark olmadığı görülmektedir. Ancak çocukluk çağı travmalarının belirli alt boyutlarının erkek cinsel işlevleri üzerine olumsuz etkileri olduğu ve belirli cinsel benlik şemalarına sahip olmanın bu olumsuz etkiyi azaltıcı yönde etki ettiği öne sürülebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and objectives: Premature ejaculation (PE) and erectile dysfunction (ED) are the most common male sexual dysfunctions. Many psychosocial and cultural factors often play a role in the emergence and persistence of sexual dysfunctions. These may be innate characteristics, as well as the conditions of upbringing, the attitude of the family, education, the perspective of the subculture, psychological traumas, etc. Considering the psychogenic origin of sexual dysfunctions, examining the relationship of the two most common male sexual dysfunctions with childhood traumas and sexual self-schemas will contribute to the literature. Studies examining male sexual dysfunctions and childhood traumas are limited in the literature. There are no known studies to date examining the relationship between sexual self-schemas and sexual dysfunctions in men. The aim of this study is to examine the role of childhood traumas and sexual self-schemas in patients with premature ejaculation and/or erectile dysfunction, and to examine the relationship between childhood traumas and sexual self-schemas. Method: 110 patients diagnosed with premature ejaculation (PE) and/or Erectile dysfunction (ED) and 110 healthy volunteers who applied to the Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital Psychiatry and Urology Clinic were included in the study. Sociodemographic Data Form, Sexual Story Form for Men, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Sexual Self-Schema Scale, Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale (GRISS) and The State-Trait Anxiety Inventory (STAI) were applied to the research participants. Results: Comparing the patient group and the control group, it was determined that the control group scored higher in the sub-dimensions of childhood traumas, sexual abuse and physical abuse. When groups were compared in terms of sexual self-schemas, it was found that there was no difference between the two groups. Again, when the two groups were compared in terms of sexual self-schemas according to whether they were schematic-aschematic, it was seen that there was no difference between the groups. According to the mediation models created as a result of scale correlations in the patient group, it was seen that physical neglect experienced in childhood caused problems in the Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale (GRISS) touch sub-dimension in adulthood. However, it has been determined that this negative effect of physical neglect on touching is reduced if the person has a direct/outspoken sexual self-schema. Discussion and Conclusion: Our findings suggested that, the sub-dimension of childhood traumas, especially sexual and physical abuse, does not predict the development of PE and ED, and there is no difference between healthy volunteers and the patient group in terms of sexual self-schemas. However, it can be argued that certain sub-dimensions of childhood traumas have negative effects on male sexual functions and that having certain sexual self-schemas reduces this negative effect.