Kemiğin dev hücreli tümörlerinde mortalite ve morbiditenin resrospektif analizi
Retrospective analysis of mortality and morbidity in giant cell tumors of bone
- Tez No: 731170
- Danışmanlar: PROF. DR. DÜNDAR SABAH, ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gianth cell tumor of bone, Local Neopl
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş: Kemiğin dev hücreli tümörü (KDHT), akciğer metastazı yapabilen, lokal rekürrens oranı yüksek benign bir tümördür. Çalışmamızda epidemiyolojisini ortaya koymak, tümörün agresif davranışını öngörebilmek ve uygulanan tedavilerin fonksiyonel sonuçlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza 2000- 2019 yılları arasında merkezimizde opere edilmiş veya takip edilmiş, en az iki yıl postoperatif takibi olan, patolojik olarak tanı almış hastalar dahil edilmiştir. Rekürrens, metastaz ve malign transformasyon oranları ilk defa hastanemizde opere edilen hastalara göre verilmiştir. Operasyon öncesi Campanacci skoru, kortikal bütünlük, yumuşak doku uzanımı ve patolojik kırık varlığı radyolojik olarak değerlendirilmiştir. Rekürrens, metastaz ile ilişkili faktörler ve geçirilmiş postoperatif komplikasyonlara bakılmıştır. Tarafımıza farklı hastanelerden yönlendirilen hastalar ile primer olarak tedavi ettiğimiz hastaların rerekürrens oranları karşılaştırılmıştır. Alt ve üst ekstremitelerin fonksiyonel sonuçlarını değerlendirmek için MSTS kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %59,5'i kadın idi. Ortalama yaş 32 olarak saptandı. Tarafımızca primer olarak tedavi edilen 96 olguda rekürrens %29,2; metastaz %5,2 ve malign transformasyon %2,1 oranında tespit edildi. Dış merkezden tarafımıza yönlendirilen olgularının 23 ünden 10'una (%43,5), diğer olgulardan 29'undan 8'ine (%27,6) rekürrens nedeni ile rezeksiyon yapıldığı saptandı. Rerekürrens oranı primer kendi olgularımızda %40, dış merkez olgularında %17,1 olarak tespit edildi. MSTS skoru ortalama 24.9 ± 4,5 olarak bulundu. Prostetik rekonstrüksiyon sonrası ortanca MSTS skoru 22,0 (9,0-27,0), fibular otogreft ile rekonstrüksiyon sonrası 24,0 (14,0-28,0) bulundu. Bu skorlar diğerlerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olarak saptandı (p=0,000; p=0,037). Primer tümörde histopatolojik olarak venöz invazyon görülen 9 olgunun sadece birinde akciğer metastazı tespit edildi. Tartışma ve sonuç: Kemiğin dev hücreli tümörü multidisipliner yaklaşım, hasta özelinde rezeksiyon ve geliştirilmiş küretaj uygulanmasına rağmen yüksek rekürrens oranlarına sahiptir. Yetersiz cerrahi sonrası kabul edilebilir rekürrens oranları elde edilse bile ileride daha agresif cerrahi gerektirir. Rezeksiyon sonrası rekonstrüksiyon yöntemleri olsa da fonksiyonel sonuçlar düşüktür. Ven invazyonun metastaz tahminindeki önemi sorgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Giant cell tumor of bone is a benign tumor that can metastasize to the lung and has a high local recurrence rate. In our study, it was aimed to reveal its epidemiology, to predict the aggressive behavior of the tumor and to evaluate the functional results of the treatments. Materials and Methods: Patients who were operated or followed up in our center between 2000 and 2019, who had at least two years of post-operative follow-up, and were diagnosed pathologically, were included in our study. The recurrence, metastasis and malignant transformation rates were given according to the patients operated for the first time in our hospital. The recurrence rates of the patients referred to us from different hospitals and the patients we treated primarily were compared. Preoperatively, Campanacci score, cortical integrity, soft tissue extension and presence of pathological fracture were evaluated radiologically. Recurrence, metastasis-related factors and previous postoperative complications were examined. The MSTS was used to assess the functional outcomes of the lower and upper extremities. Results: In the study, 59.5% of the patients were women. The mean age was found to be 32 years. Recurrence was found in 29.2%, metastasis 5.2% and malignant transformation 2.1% in 96 cases treated primarily by us. Resection was performed on 10 (43.5%) out of 23 the external patients and on 8 (27.6%) out of 29 internal ones due to recurrence. The rerecurrence rate was found to be 40% in our primary cases and 17.1% in external cases. The mean MSTS score was found to be 24.9 ± 4.5. The median MSTS score was 22.0 (9.0-27.0) after prosthetic reconstruction and 24.0 (14.0-28.0) after reconstruction with fibular autograft. These scores were found to be statistically significantly lower than the others (p=0,000; p=0,037). Lung metastasis was detected in only one of 9 cases with histopathologically venous invasion in the primary tumor. Conclusion: Giant cell tumor of bone has high recurrence rates despite multidisciplinary approach, patient-based resection and improved curettage. Even if acceptable recurrence rates are achieved after inadequate surgery, it requires more aggressive surgery. Although there are reconstruction methods after resection, functional results are low. The importance of vein invasion in the prediction of metastasis should be questioned.