Annelerin bebeklerini emzirme süresi ve bunu etkileyen olası faktörler
- Tez No: 731171
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anne, Anne sütü, Emzirme, Sadece anne sütü, Breastfeeding, Breast milk, Exclusive breastfeeding, Mothers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Anne sütü bebekler için en iyi beslenme şeklidir. Bu çalışmada annelerin bebeklerini emzirme süresi ve bunu etkileyen olası faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, deskriptif ve retrospektif türde dizayn edilen bu çalışma 1 Şubat 2022- 30 Nisan 2022 tarihleri arasındaki 3 aylık süre içerisinde yapılmıştır. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın ve Çocuk Hastalıkları Yerleşkesi'nde 1 Ocak 2018- 31 Aralık 2019 tarihleri arasında doğum yapmış 400 kişi katılmıştır. Veriler, literatürden hazırlanan veri toplama formu ile hastane telefonundan aranarak toplanmıştır. İstatistiksel analizler Statistical Package for Social Science versiyon 19.0 for Windows kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların gebelik yaş ortalaması 28,6±5,4 yıldır. Kadınların %98,8'inin gebelik şekli tekildir. Katılımcıların %45'i normal vajinal yolla, %55'i sezaryen ile doğum yapmışlardır. Annelerin % 77,3'ü doğumdan sonra ilk 1 saat içinde bebeklerini emzirmiştir. Bebeklerin %55'i ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmiştir. Yenidoğan döneminde annelerin %78,3'ü bebeklerini ağladıkça emzirmişlerdir. 24 ay ve üzerinde emzirme oranı %48'dir. Emzirme süresi ortalaması 19,4±9,7 aydır. Annelerin %20,5'i bebeğin istememesi, %14,5'i sütünün yetmediği, %9'u hamile kaldığı için emzirmeyi kesmişlerdir. Annelerin %62,8'i ideal emzirme süresini, %74,8'i ek gıdaya geçilmesi gereken zamanı doğru cevaplamışlardır. Anne sütü ile ilgili bilgilere %66,7 ile en çok sağlık personelinden ulaşmışlardır. Sonuç: Emzirme oranları ülkemizde yayınlanan TNSA raporlarına göre artmış olsa da hala WHO'nun önerdiği seviyede değildir. Annelerin anne sütü ve emzirme hakkında bilgi eksikliği vardır. Emzirmenin yaygınlaşması için daha güçlü uygulamalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Breast milk is the best form of nutrition for babies. In this study, it is aimed to determine the duration of breastfeeding of mothers' babies and the possible factors affecting it. Materials and Methods: This study, which was designed as cross-sectional, descriptive and retrospective, was carried out within a period of 3 months between February 1. 2022 and April 30. 2022. A total of 400 people who gave birth between January 1, 2018 and December 31, 2019 at Samsun Training and Research Hospital, Gynecology and Pediatrics Campus attended. The data were collected by calling the hospital phone with the data collection form prepared from the literature. Statistical analyzes were performed using the Statistical Package for Social Science version 19.0 for Windows. Results: The mean gestational age of the participants in the study was 28.6±5.4 years. The pregnancy pattern of 98.8% of women is singular. 45% of the participants gave birth by normal vaginal route and 55% by cesarean section. 77.3% of mothers breastfed their babies within the first 1 hour after birth. 55% of babies were exclusively breastfed for the first 6 months. During the neonatal period, 78.3% of mothers breastfed their babies as they cried. The rate of breastfeeding for 24 months and over is 48%. The average duration of breastfeeding is 19.4±9.7 months. 20.5% of the mothers stopped breastfeeding because the baby did not want the baby, 14.5% did not have enough milk, 9% got pregnant. 62.8% of the mothers answered the ideal breastfeeding period, 74.8% the time to switch to complementary food correctly. Information about breast milk was mostly obtained from health personnel with 66.7%. Conclusion: Although breastfeeding rates have increased according to TNSA reports published in our country, they are still not at the level recommended by WHO. There is a lack of knowledge of mothers about breast milk and breastfeeding. Stronger practices are required for breastfeeding to become widespread.