Endometrium kanserlerinde mikrosatellit instabilitenin immunohistokimyasal olarak değerlendirilmesi ve klinikopatolojik değişkenler ile ilişkisi
Immunohistochemical evaluation of microsatellite instability in endometrial cancers and its relationship with clinicopathological variables
  1. Tez No: 731198
  2. Yazar: BARKIN MALKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU DOĞAN GÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium, Mikrosatellit instabilite, MMR genleri, TILs, Endometrium, Microsatellite instability, MMR genes, TILs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Endometrium kanserleri kadın genital sistemin en sık invaziv kanseridir, kadınlarda deri kanserleri dışlandığında tüm invaziv kanserlerin %7'sini oluşturmaktadır. Bu çalışmada histerektomi materyallerinde endometrium karsinomu tanısı almış olgularda DNA tamirinden sorumlu Yanlış Eşleşme Onarım Mekanizması (MMR) genleri olan MLH-1, MSH-2, MSH-6 ve PMS-2 antikorlarını tümör dokularına immunohistokimyasal olarak uygulayarak mikrosatellit stabilite durumlarını değerlendirmeyi ve bunların klinikopatolojik özellikler ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2016 ile 2021 yılları arasında total abdominal histerektomi materyallerinde endometrium kanseri tanısı almış 140 olguya ait tümör materyali dahil edilmiştir. Endometrium kanserlerinde hastaları MMR genleri açısından taramak için daha az maliyetli olan immunohistokimyasal değerlendirmeyi tercih ettik. Bulgular: Endometrium kanseri tanısı almış 140 olgunun 103'ü (%73,6) mikrosatellit stabil (MSS) olarak, 37'si (%26,4) ise mikrosatellit instabil (MSI) olarak değerlendirildi. Tümörün FIGO derecesi ile MSI ve MSS grupları arasındaki karşılaştırmada istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptandı (p=0,03). Myometrial invazyon ile MSI ve MSS grupları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı; ancak myometrial invazyonun ½'yi geçtiği olgularda MSI grupta yer alanların oranın %48,6 ve MSS gruptakilerin oranının ise %29,1 gibi belirgin farklılık göstermesi, klinik olarak MSI durumu ile ilişkili anlamlı bir fark olabileceğini düşündürdü. Tümörü infiltre eden lenfositlerin (TILs) skoru ile MSI ve MSS durumunun karşılaştırmasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı; ancak TILs için skor 1 ve üstü olarak değerlendirilen grupta MSI grubun oranının daha fazla olmasının, istatiksel olarak anlamlı olmasa da klinik ilişkisinin kuvvetli olabileceği düşünüldü. Sonuçlar: Çalışmamızda elde edilen sonuçlara göre klinikopatolojik özelliklerden sadece FIGO derecesi ile MSI durumu arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki elde edildi (p=0,03). Myometrial invazyon ve TILs yoğunluğu ile MSI ilişkisinde klinik olarak sonuçların anlamlı olabileceğini saptadık. Endometrium kanseri tanısı alan olgularda kolay erişilebilir ve uygulanabilir bir yöntem olan immunohistokimyal yöntem ile MMR gen ekspresyonlarını değerlendirerek, jinekolojik onkoloji pratiğinde bu hastaların tanı, tedavi ve ameliyat sonrası yönetimi açısından yol gösterecek güncel bir yaklaşım sağlayacağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Endometrial cancer is the most common invasive cancer of the female genital tract, accounting for 7% of all invasive cancers when we exclude skin cancers in women. In this study, we aimed to analyze the microsatellite instability of the hysterectomy materials, among those patient with endometrial cancer, by applying MLH-1, MSH-2, MSH-6 and PMS-2 antibodies which are MMR genes responsible for repairing DNA to tumour tissues via immunohistochemical method and their relationship with clinicopathologic features are investigated. Materials and Methods: Tumour materials of 140 patients who were diagnosed with endometrial cancer were included in the study of which were all total abdominal hysterectomy materials extracted between 2016 and 2021 in the Department of Medical Pathology of Zonguldak Bulent Ecevit University Faculty of Medicine. We chose to use the immunohistochemical evaluation of MMR genes in endometrial cancers, which is also the most cost-effective method for this study. Findings: After evaluating the tumour materials of 140 patients diagnosed with endometrial cancer, 103 (73,6%) were found to be microsatellite stable (MSS) and 37 (%26,4%) were found to be microsatellite instable (MSI). A significant statistical relationship was found between FIGO grade and the comparison between the MSI and MSS groups (p=0,03). A significant difference in the ratio of those were in the MSI group (48.6%), and the ratio of those were in the MSS group (29,1%), among the instances where myometrial invasion exceeds ½, suggested that this clinically significant difference was related to the MSI condition although there was no significant statistical relationship. Also we didn't find any statistical relationship between tumor-infiltrating lymphocytes (TILs) score and MSI and MSS status, however, in the group of where TILs score was 1 or more, the rate of MSI was greater. Conclusion: According to the findings in our study, there is a significant statistical relationship between the FIGO grade and MSI status (p=0,03). We found that results most likely are clinically significant, because of the association that we noticed between MSI with myometrial invasion and TILs score. In conclusion, we believe that using the most practical and easily accessible immunohistochemistry method to analyze the MMR gene expressions in those patients who were diagnosed with endometrial cancer, could become one of the current protocols for the diagnosis and treatment of the cancer and the post-operative management of the patients in gynecological oncology daily practice.