Nonlinear performance assessment of rc buildings based on displacement design by implementing tsc2018 with comparison to the eurocode
Betonarme binaların şekildeğiştirmeye dayalı doğrusal olmayan performans değerlendirmesinin tbdy2018 ve ec8 ile karışlaştırmalı olarak gereçekleştirilmesi
  1. Tez No: 731344
  2. Yazar: AROVA KONAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS BEDİRHANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal olmayan analizi, TSC 2018, EC8, İtme analizi, Şekildeğiştirmeye göre tasarım, Nonlinear analysis, TSC 2018, EC8, Pushover analysis, Displacement base design
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Türkiye aktif bir deprem kuşağında yer almakta olup, ekonomi ve insan hayatı açısından büyük kayıplara uğramıştır. Depremlerden sonra yapılan saha incelemeleri sonucunda birçok yapının deprem kurallarına göre tasarlanmadığı sonucuna varılmıştır. Binalarda depreme karşı direnci azaltan birçok kusurun bulunmasının yanı sıra kullanılan betonun mukavemetinin çok düşük olduğu da görülmüştür. Bu risklerden kaçınmak için bir binanın performansının değerlendirilmesi ve güçlendirmesi konuları son yıllarda büyük ilgi çekmektedir. Performansı değerlendirmek için kullanılan yaygın yöntemler doğrusal olmayan statik ve dinamik metotlardır. Bu çalışmada betonarme yapıların performans değerlendirmesi doğrusal olmayan yöntemler kullanılarak yapılmıştır. Bu amaç ile zaman tanım alanında analiz ve itme analizi yöntemleri kullanılmıştır ve örnek bir yapı üzerinde hem TSC2018 hem EC8 kuralları karşılaştırmalı olarak göz önüne alınmıştır. Yapıdaki kusurların performansa olan etkilerini incelmek amaç ile seçilen örnek yapının rijitlik merkezi ile kütle merkezi ile birbirine uzaktır ve bu şekilde yapı önemli burulma etkilerine maruz kalmaktadır. Ayrıca beton dayanımın düşük olmasının performansa etkisi de incelenmiştir. Sonuç olarak Türkiye deprem yönetmenliği ve Eurocode ile yapılan analizlerde birbirine yakın sonuçlar elde edilmiştir. Buna karşılık TSC2018 ve EC8 kuralları karşılaştırıldığında etkin kesit rijitliği ve plastik mafsal tanımlaması arasında farklıklar olduğu görülmüştür fakat bu farklılıkların sonuçlar üzerinde az etkili olduğu görülmüştür. Beton dayanımının performansa etkisi de incelenmiştir. Beton dayanımı düştüğünde bina performansının da azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca beton dayanımı C20 den C10 a düşütüğündeki performans azalması beton dayanımının C40 tan C20 ye düşmesindeki performans kaybı çok daha fazla olmaktadır. Bu durum gözönüne alınan çerçevenin çok katlı olması ile ilişkilendirilmektedir. Bu durumda kat sayısına bağlı olarak yapıdaki zayıflıkların performansa etki oranları farklılık gösterebilmektedir. Elde edilen sonuçların yapıların deprem performanslarının değerlendirilmesi çalışmalarını yapan proje mühendislerine önemli bilgiler sağlayacağı edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey is located in an active seismic zone where it has been suffered great losses in economy and souls. As a result of site investigations that have been conducted after earthquakes, it has been concluded that many buildings had not been designed according to codes and regulations. It was also seen that the strength of the concrete used is very low in addition to the presence of many defects in buildings which decreased the buildings' resistance to earthquakes. To avoid these risks, the issue of evaluating the performance of a building and retrofitting has received great attention in recent years. The common methods used to evaluate the performance of buildings are nonlinear static and dynamic methods. In this study, the performance evaluation of buildings has been done by using nonlinear methods. For this purpose, nonlinear analysis and pushover analysis methods were used. Both Turkish seismic code (TSC2018) and Euro-code (EC8) rules have been considered comparatively for sample rc frames and a building. The sample building has a serious torsion problem where the stiffness center does not match with the mass center. In addition to the torsion problem, the effect of low-strength concrete on performance was also investigated. The results have proved that implementing both codes the TSC2018 and the EC8 yield similar results. Nonetheless, the only difference between these two cases is the definition of the effective section stiffness and the definition of the plastic hinge, however, the difference remains at the minimum level. In addition, it has been determined that the building performance decreases when the concrete strength decreases. Furthermore, it was found that the decline in performance when the concrete strength decreases from C20 to C10 is much greater than the case in which the concrete strength decreases from C40 to C20. Bearing in mind that the frame that has been studied in this case was multi-storey. Therefore the effects of the weaknesses in the structure on the performance may differ according to the number of floors. Lastly, it has been aimed that the obtained results will be guides and references for the project design engineers.