Çocuklarda aşılama sırasında akıllı telefon ile animasyon izletmenin ağrıyı azaltma üzerine etkisinin diğer ağrıyı azaltıcı prosedürler ile karşılaştırılması
Comparison of the effect of watching animation with a smart phone on pain reduction during vaccination in children with other pain reduction procedures
  1. Tez No: 731404
  2. Yazar: MEHMET CİHAT SİFİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. MELAHAT MELEK OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prosedürel ağrı, Aşıya bağlı ağrı, FLACC ağrı skalası, Hepatit A aşısı, EMLA krem, Animasyon, Procedural pain, Vaccine-related pain, FLACC pain scale, Hepatitis A vaccine, EMLA cream, Animation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çocukluk çağı aşılaması çocukların en sık maruz kaldığı prosedürel işlemlerdir. Prosedürel işlemler sırasında oluşan ağrı korkusu, ebeveynlerin aşılama programlarına uyumunun azalmasına ve tıbbi bakımdan kaçınmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, aşı uygulaması sırasında ağrı ve stresin etkili bir şekilde azaltılması önemlidir. Bu çalışmada teknoloji temelli dikkat dağıtma yönteminin etkinliğinin belirlenmesi ve bu yöntemin lokal anestezik krem uygulaması ile karşılaştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01 Mart 2018 ile 1 Şubat 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi aşı polikliniğine Hepatit A aşısı yaptırmak üzere başvuran 24-36 ay arası 90 çocuk dahil edilmiştir. Blok randomizasyon yöntemi ile her grupta 30 çocuk olacak şekilde işlem sırasında animasyon seyrettirilen, lokal anestezik krem uygulanan ve kontrol grubu olmak üzere üç grup oluşturulmuştur. Verilerin toplanmasında“Çocuk ve Aileyi Tanıtıcı Veri Formu'' ve ”FLACC Ağrı Skalası'' kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS v22 kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan çocukların gruplara göre aşılama sırasında FLACC ağrı puanı kontrol grubunda 7,37±1,73, animasyon grubunda 1,97±2,04, EMLA krem grubunda 2,73±1,89 olarak görüldü. Aşılamadan beş dakika sonra değerlendirilen FLACC ağrı puanı kontrol grubunda 3,23±2,01, animasyon grubunda 0,8±1, EMLA krem grubunda 0,87±1,01 olarak görüldü. Aşılama sırasında ve aşılama sonrasında hesaplanan ağrı puanları kontrol grubuna göre EMLA krem ve animasyon grubunda anlamlı derecede daha düşüktü (p0,05). Hastanede yatış öyküsü olan çocukların aşılama sırasında ve aşılama sonrasında hesaplanan ağrı puanları hastanede yatış öyküsü olmayan çocuklara göre anlamlı derecede daha yüksekti (p0,05). Sonuç: Çocuklarda aşılama prosedürü sırasında Animasyon izletilmesi ve EMLA krem kullanılması prosedürel ağrı tedavisi için etkin yöntemlerdir. Animasyon izletilmenin ucuz, kolay uygulanabilir, yan etkisi olmayan bir yöntem olması nedeni ile aşı uygulamalarında kullanımı ailelerin uyumunu arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Childhood immunization is the procedural intervention that children are most frequently exposed to. Fear of pain during procedural interventions leads to decreased compliance of parents with vaccination programs and avoidance of medical care. Therefore, it is important to effectively reduce pain and stress during vaccine administration. In this study, it is aimed to determine the effectiveness of the technology-based distraction method and to compare this method with the application of local anesthetic cream. Material and Method: The study was conducted at Health Sciences University Dr. Sami Ulus Gynecology, Obstetrics and Child Health and Diseases Training and Research Hospital between 01 March 2018 and 1 February 2022. 90 children aged 24-36 who applied to the vaccination outpatient clinic for Hepatitis A vaccine were included in the study. They were divided into three groups with each one consisting of 30 children where block randomization method is employed. The groups were as animation, EMLA cream and control group.“Child and Family Descriptive Data Form”and“FLACC Pain Scale”were used in data collection. IBM SPSS v22 was used in the statistical analysis of the data. Results: During vaccination, the FLACC pain score was 7.37±1.73 in the control group, 1.97±2.04 in the animation group, and 2.73±1.89 in the EMLA cream group. The FLACC pain score, which was evaluated five minutes after vaccination, was 3.23±2.01 in the control group, 0.8±1 in the animation group, and 0.87±1.01 in the EMLA cream group. Pain scores calculated during and after vaccination were significantly lower in the EMLA cream and animation group compared to the control group (p0.05). The pain scores calculated during and after the vaccination of the children with a history of hospitalization were significantly higher than those of the children without a history of hospitalization (p0.05). Conclusion: Watching animation and using EMLA cream during the vaccination procedure in children are effective methods for procedural pain management. Animation is a cheap, easy-to-apply, and side-effect-free method, and it can increase families' compliance with the vaccine.