Hashimoto tiroiditi tanısı alan hastalarda klinik seyrin değerlendirilmesi
In patients diagnosed with hashimoto thyroiditis evaluation of clinical course
  1. Tez No: 731403
  2. Yazar: EMİNE ESRA FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY SAVAŞ ERDEVE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, otoimmün tiroidit, hipotiroidi, hipertiroidi, çocukluk çağı, Hashimoto's thyroiditis, autoimmune thyroiditis, hypothyroidism, hyperthyroidism, childhood
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Giriş ve Amaç: Hashimoto tiroiditi (kronik lenfositik tiroidit, otoimmün tiroidit) çocukluk çağının en sık görülen tiroidit formu ve edinsel hipotiroidinin en sık nedenidir. Pediatrik popülasyonda prevalansı %1-3 arasındadır ve yaşla birlikte artış göstererek pubertal dönemde pik yapar. Genetik duyarlılığı olan bireyde, çevresel tetikleyiciler ve epigenetik değişiklikler sonucu tiroid bezine karşı immün tolerans bozulur, tiroid bezine spesifik otoantikorlar oluşur, T ve B lenfositlerinin bez içine infiltrasyonu gerçekleşir ve foliküler epitelde apopitoz süreci başlar. Tiroid bezinde başlayan otoimmün yıkım süreci, klinikte guatrlı veya guatrsız kademeli gelişen tiroid yetmezliği ile sonuçlanır. Çalışmamızda çocukluk döneminde Hashimoto tiroditi tanısı alan olguların başvuru klinik, laboratuvar ve radyolojik karakteristiklerini belirlemek; ötiroid, hipotiroidik ve hipertiroidik Hashimoto tiroiditi tanısı alan olguları periyodik aralıklarla klinik, laboratuvar ve radyolojik olarak değerlendirerek hastalığın klinik seyrini belirlemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniği'ne 07.10.2019-15.03.2021 tarihleri arasında başvuran, 18 yaş altı, kronik sistemik hastalığı olmayan, tiroid fonksiyon testlerini etkileyebilecek ilaç kullanım öyküsü vermeyen, sendromik hastalığı olmayan Hashimoto tiroiditi tanısı alan hastalar dahil edildi. Olgular tanı anındaki tiroid fonksiyon durumlarına göre ötiroid, subklinik hipotiroidi, aşikar hipotiroidi, hipertiroidi gruplarına ayrıldı, ötiroidik grup tanıdan sonra altışar aylık periyotlarla; hipotiroidik ve hipertiroidik gruplar tanıdan sonra üçer aylık periyotlarla 18. aya kadar klinik, laboratuvar ve radyolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 35 Hashimoto tiroiditli olgunun 29'u (%82,9) kız, 6'sı (%17,1) erkekti, yaş ortalaması 12.5±3.64 (3,4-18) yıldı ve 26'sı (%74,3) pubertal tanı aldı. Ailede tiroid hastalığı öyküsü 25 olguda (%73,5) vardı. Tanı esnasında olguların tiroid fonksiyon durumu %31,43 (n=11) ötiroid, %37,14 (n=13) subklinik hipotiroidi, %22,86 (n=8) aşikar hipotiroidi, %8,57 (n=3) hipertiroidi olarak saptandı. Olguların %45,7'si (n=16) başvuruda asemptomatikti, en sık xii yakınma %8,6'şar eşit yüzde (n=3) ile halsizlik ve boyunda şişlikken, fizik muayenede guatr 17 olguda (%48,6) saptandı. Başvuruda ortalama anti-TPO düzeyi 5202,2±17843,8 IU/ml ve olguların %94,3'ünde (n=33) pozitif, ortalama anti-Tg düzeyi 165,1±192,5 IU/ml ve olguların %67,6'sında (n=23) pozitif bulundu. Tanıda ötiroid, subklinik hipotiroidili, aşikar hipotiroidili ve hipertiroidili gruplarda boy, boy standart deviasyon skoru (sds), vücut ağırlığı (va), vücut ağırlığı sds, vücut kitle indeksi (vki), vki sds, kalp tepe atımı, sistolik ve diyastolik kan basıncı, guatr oranı benzerdi. Tanıda ötiroid grupta TSH düzeyi subklinik hipotiroidili, aşikar hipotiroidili ve hipertiroidili gruplardan farklıyken (p0,05). Tiroid volümü ve volüm sds'si ise 12. aya kadar düşüş gösterse de izlemler arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bir buçuk yıllık süreç içerisinde Hashimoto tiroiditi tanısı alan 35 olgunun başvuruda yaklaşık yarısının asemptomatik olduğu görüldü. Laboratuvar olarak olguların büyük bir kısmı (%60) hipotiroidi ile tanı alırken bunu ötiroidi ve hipertiroidi takip etti. Ötiroid grupta izlemde 2 olgu (%18,2) subklinik hipotiroidi, 1 olgu (%9,1) hipertiroidi geliştirdi. Hipotiroidik olguların tümünün tedavi ihtiyacı oldu. Levotiroksin tedavisi altında bir buçuk yıllık izlemde anti-TPO düzeyinin dalgalı seyrettiği ancak anti-Tg düzeyinde anlamlı düşüş olduğu, tiroid volümünde düşüş görülsede bu düşüşün anlamlılık düzeyine ulaşmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Hashimoto's thyroiditis (chronic lymphocytic thyroiditis, autoimmune thyroiditis) is the most common form of thyroiditis in childhood and the most common cause of acquired hypothyroidism. Its prevalence in the pediatric population is between 1-3% and increases with age, peaking in the pubertal period. In individuals with genetic sensitivity, immune tolerance against the thyroid gland is impaired as a result of environmental triggers and epigenetic changes, thyroid glandspecific autoantibodies are formed, T and B lymphocytes infiltrate into the gland, and apoptosis process begins in the follicular epithelium. The autoimmune destruction process that begins in the thyroid gland results in clinically progressive thyroid failure with or without goiter. In our study, to determine the clinical, laboratory, and radiological characteristics of cases diagnosed with Hashimoto's thyroiditis in childhood; It was aimed to determine the clinical course of the disease by periodically evaluating the cases diagnosed with euthyroid, hypothyroid, and hyperthyroid Hashimoto's thyroiditis clinically, laboratory and radiologically. Materials and methods: : In this prospective study included 35 patients who were diagnosed with Hashimoto's thyroiditis, under 18 years old, without chronic systemic disease, no history of drug use that may affect thyroid function tests, without syndromic disease and visit to Health Sciences University Ankara Dr. Sami Ulus Maternity, Children Health and Disease Training and Research Hospital, Endocrinology Polyclinic between 07.10.2019-15.03.2021 dates. The cases were divided into euthyroid, subclinical hypothyroidism, overt hypothyroidism, and hyperthyroidism groups according to their thyroid function status at the time of diagnosis. In the euthyroid group, after the diagnosis, every six months; hypothyroidic and hyperthyroid groups were evaluated clinically, laboratory, and radiologically at three-month intervals until the 18th month after diagnosis. Results: Of 35 Hashimoto's thyroiditis cases included in the study, 29 (82.9%) were female, 6 (17.1%) were male, the mean age was 12.5±3.64 (3.4-18) years, and 26 (74%, 3) had a pubertal diagnosis. At the time of diagnosis 31.43% (n=11) of patients were euthyroid, 37.14% ( n=13) had subclinical hypothyroidism, 22.86% (n=8) had overt hypothyroidism, 8.57% (n=3) had hyperthyroidism. 45.7% (n=16) of the cases were asymptomatic at presentation, while the most common complaints were weakness and neck swelling with an equal percentage of 8.6% (n=3), and goiter was found in 17 cases (48.6%) on physical examination. The mean anti-TPO level at admission was 5202.2±17843.8 IU/ml and 94.3% of the cases (n=33) were positive, the mean anti-Tg level was 165.1±192.5 IU/ml and 67.6% of the cases (n=23) were positive. Height, height standard deviation score (sds), body weight, body weight sds, body mass index (BMI), BMI sds, peak heart rate, systolic and diastolic blood pressure, and goiter ratio were similar in euthyroid, subclinical hypothyroid, overt xv hypothyroid, and hyperthyroid groups at diagnosis. At diagnosis, the TSH level in the euthyroid group was different from the subclinical hypothyroid, overt hypothyroid, and hyperthyroid groups (p0.05). Although thyroid volume and volume sds decreased until the 12th month, no significant difference was found between the follow-ups (p>0.05). xvi Conclusion: Approximately half of 35 cases diagnosed with Hashimoto's thyroiditis in a one-and-a-half-year period were found to be asymptomatic. While most of the cases (60%) were diagnosed with hypothyroidism laboratory, it was followed by euthyroidism and hyperthyroidism. In the euthyroid group, 2 cases developed subclinical hypothyroidism, and 1 case developed hyperthyroidism. All of the hypothyroid cases required treatment. It was determined that thyroid autoantibody levels fluctuated in the one-and-a-half-year follow-up under levothyroxine treatment, and although there was a decrease in the thyroid volume, this decrease did not reach the level of significance.