Mecmû'a-i Eş'âr (Yapı Kredi Sermet Çifter Kütüphanesinde bulunan '242' arşiv nolu mecmua)
Mecmû'a-i Eş'âr ('242' archive no. mecmua in Yapı kredi Sermet Çifter Library)
- Tez No: 731445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİME ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmûa, Mecmûa-i Eş'ar, divan, nazım şekilleri, Mecmua, Mecmua-i Gazeliyat, divan, types of verse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 437
Özet
Şiir mecmuaları edebiyat tarihimizde, yazıldıkları dönemin edebi zevkini yansıtması, kayıp olan eserleri gün yüzüne çıkarması, şairlerin herhangi bir sebeple divanlarına almadıkları şiir veya yazıları ihtiva etmesi ve divanı olmayan şairlerin şiirlerine yer vermesi açısından oldukça önemli eserlerdir. Mecmûèa-i Eş'ar ve Mecmûèa-i DevÀvin ismiyle derlenen mecmûalar genellikle bir tür el kitabı mahiyetinde olduğu için fazla rağbet görmüş ve Osmanlı dünyasında oldukça yaygınlaşmış bir türdür. Çalışmanın konusu olan, 242 arşiv numaralı“Mecmûèa-i Eş'ar”isimli eser XV, XVI ve XVII. yüzyılda yazıldığı tahmin edilen ve müellifi bilinmeyen bir şiir mecmuasıdır. Çalışmada söz konusu eserin transkripsiyonlu metni hazırlanarak, şiirlerin vezinleri bulundu ve ulaşabildiğimiz kadarıyla divanları yayınlanmış olan şairlerin divanlarında yer alan şiirleriyle mukayese edildi. Ayrıca mecmûada yer alan şiirler nazım şekilleri açısından tasnif edildi.
Özet (Çeviri)
Mecmua of poems are quite important works in terms of reflecting the literary taste of time it was written, unearthing the lost works, involving the poems or writings which the poets didn't take to their Divans with any reason, including the poems of Divan poets, in our literature history. Compiled with the name of Mecmua-i eş 'ar and Mecmua-i Devavin and it was like a kind of handbook so that it found favour and was quite common type in the world of Ottoman. Mecmua-i Gazeliyat, the subject of our work, numbered 242 is a poem anthology that predicted to written in XVI. Century and author is unknown. In this work we prepared the transcription of the work -talked about-, we found the rhytmes of poems and compared with the poems that was published divans poets as far as we could reach. In addition to this we classified the poems according to types of verse and gave a short information about the lifes of poets taht icluded their poems.