Endülüs'te siyer yazıcılığı
Writing of siyar in the Andalus
- Tez No: 731469
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHAÜDDİN VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Tarih, Bibliography, History
- Anahtar Kelimeler: Endülüs, Siyer Yazılığı, Siyer, İbn Hazm, İbn Beşküvâl, Andalusia, Siyer Written, Siyer, Ibn Hazm, Ibn Beşkuval
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Endülüs, İslâm tarihinde Müslümanların farklı din ve etnik unsurlarıyla birlikte yaşadıkları dönem olmuştur. Durumun böyle olması bu coğrafyada yetişen ilim adamları üzerinde farklı şekillerde tezahür etmiştir. Bu farklılıklar müellifler tarafından kaleme alınan eserlere de yansımıştır. Bu çalışma Endülüs'te yazılmış siyere dair eserleri incelemektedir. Eserlerin muhtevaları, kaleme alınış usulleri, müracaat ettikleri kaynaklar ve bu eserlere yapılan neşirler çalışmanın inceleme konusu olmuştur. Ayrıca kısmen de olsa Doğu'da kaleme alınmış siyere dair eserler ile kıyaslaması yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Andalusia has been the period when Muslims lived together with different religions and ethnic elements in the history of Islam. This situation has manifested in different ways on the scientists who grew up in this geography. These differences are also reflected in the works written by the authors. This study examines the works on the sirah written in Andalusia. The content of the works, the way they were written, the sources they applied to and the publications made on these works were the subject of the study. In addition, it has been tried to make a comparison with the works on the sirah written partially in the East.