Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve geçici koruma altında bulunan Suriyeliler arasında karşılıklı suç korkusu
The reciprocal fear of crime of Turkish citizens and Syrians in Turkey
  1. Tez No: 731523
  2. Yazar: MEHMET DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, Sapma, Suç Teorileri, Suç Korkusu, Göç Olgusu, Yabancı Korkusu, Suça Maruz Kalma Risk Algısı, Kişisel Suç Korkusu, Crime, Deviance, Theories of Crime, Fear of Crime, Immigration, Xenophobia, Perceived Risk of Crime, Fear of Personal Crime
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Suç ve sapma eylemleri toplumdaki barış ve huzuru tehdit eden unsurlardır. Suç oranlarının düşük olması güven ortamını sağlamak için zorunlu olan faktörlerden birini oluşturmaktadır. Güven ortamı, bireyin yaşam koşullarını iyileştirerek toplumdaki refah düzeyini yükseltmektedir. Birey, toplum hayatında herhangi bir suçun mağduru olma tedirginliği hissetmeden günlük rutin aktivitelerini yerine getirebilmektedir. Suç korkusuna yönelik çalışmaların temel amacı da toplumda sıklıkla işlenen suçları tespit etmek, bu suçların önüne geçebilmek, suç oranlarını düşürmek ve toplumu analiz etmektir. Bu doğrultuda, toplum yaşamındaki ihtiyaca yönelik suç korkusu çalışmaları da çeşitlilik göstermektedir. Suç korkusu çalışmalarında sıklıkla odak noktasına alınan gruplardan biri de alt-kültürlerdir. Genellikle göç sonrasında hedef ülkede yaşamlarını sürdüren alt-kültür gruplarının ve yerli nüfusun suç korkuları araştırma konusu olmaktadır. Bu çalışmada da Suriye İç Savaşı ile yerinden edilerek zorunlu göç ile ülkemize gelen, geçici koruma altında bulunan Suriyeli (GKABS) nüfus ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları (TCV) odak noktasına alınmıştır. Son 10 yıldır ülkemizde ikamet eden Suriyeliler, demografik yapının bir parçası halini almıştır. Bu süreç içinde gelişen toplum hayatında iki grubun karşılıklı suç korkuları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda iki grubun suça maruz kalma risk algıları (SMKRA) ve kişisel suç korkuları (KSK) üzerinden analiz yapılmıştır. Araştırma; Ankara, İstanbul, Kilis ve Mersin illeri ile sınırlı tutulmuştur. Veri toplama aracı olarak anket uygulaması ve yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Dört ilde 753 TCV ve 747 GKABS olmak üzere toplamda 1500 katılımcı ile anket uygulanmıştır. Ayrıca, 20 TCV ve 20 GKABS birey ile derinlemesine görüşmeler yapılarak iki grup daha iyi anlaşılmaya çalışılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile t-test ve ANOVA analizlerine tabi tutulmuştur. İki grubun suça maruz kalma risk algı skorları (SMKRAS) ve kişisel suç korku skorları (KSKS) ortaya çıkartılmış ve karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Crime and deviant are elements that threaten peace and tranquility in society. The low crime rate is one of the necessary factors to ensure an atmosphere of trust. The environment of trust increases the welfare level of the society by improving the living conditions of the individual. Individuals can carry out their daily routine activities without feeling uneasy about being a victim of any crime in social life. The main purpose of the studies on fear of crime is to identify the crimes that are frequently committed in the society, to prevent these crimes, to reduce the crime rates and to analyze the society. Thus, studies on fear of crime can show diversity according to the needs in community life. One of the groups that is often put into focus in fear of crime studies is subcultures. Fears of crime of sub-cultural groups and local population living in the host country after migration are the subject of research. In this study, the Syrian population who were displaced due to the Syrian Civil War and living under temporary protection in Turkey were taken into the focus. In addition to this sub-culture group, Turkish citizens were also taken into focus for the study. Syrians residing in our country for the last 10 years have become a part of the demographic structure. In this process, the reciprocal fears of crime of the two groups in the developing social life were tried to be found out. The analysis was made on the perceived risk of crime and personal fear of crime of the two groups. The study is limited to the provinces of Ankara, Istanbul, Kilis and Mersin. Surveys and face-to-face interviews were used as data collection tools. The survey was conducted with a total of 1500 participants, 753 Turkish citizens and 747 Syrians, in four provinces. In addition, interviews were conducted with 20 Turkish citizens and 20 Syrians to better understand the two groups. The obtained data were subjected to t-test and ANOVA analyzes by means of SPSS program. The risk perception scores and personal crime fear scores of the two groups were revealed and compared.