Ekonomik büyümenin enflasyon ve işsizlik ile ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship of economic growth with inflation and unemployment: Example of Turkey
- Tez No: 731559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FINDIK ÖZLEM ALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Enflasyon, İşsizlik, Economic Growth, Inflation, Unemployment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Türkiye ekonomik yapısında enflasyon ve işsizlik problemi geçmişten günümüze kadar varlığını sürdürmektedir. 1980'li senelerden itibaren Türkiye ekonomisinde artış gösteren enflasyon iktisadi pazarda ekonomik düzenin bozulmasına yol açmıştır. Yüksek enflasyon ve işsizlik oranlarının piyasalarda ekonomik büyüme üzerinde etkileri bulunmaktadır. İşsizlik dünya çapında evrensel bir problemdir. Ekonomilerde yaşanan krizler, üretim sektöründeki azalışlar işsizliğin yaşanmasının başlıca sebepleridir. Hem enflasyon oranlarında yaşanan sıkıntılar hem de artan işsizlik problemi Türkiye'de birçok iktisatçı tarafından çalışmalara konu olmuştur. Enflasyon ve işsizliğin ekonomik büyümeyi nasıl etkilediği ve aralarında uzun dönemli bir ilişkinin olup olmadığı merak konusudur. Bir ülkede enflasyon ve işsizlik oranlarında meydana gelen artışlar genellikle ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkiler. Enflasyonun ve işsizliğin artış gösterdiği ekonomilerde toplumun alım gücünde azalma meydana gelir. Bir ekonomide enflasyon ve işsizlik probleminde ciddi bir azalış görülmezken ekonomik büyüme unsurunda yaşanan önemli artışlar ulusal geliri ekonomik büyüme kaynaklı arttırmaktadır. Bu ulusal gelirdeki yükselişin büyük bir bölümünün belirli bir kişide bulunması gelir adaletsizliğine yol açmaktadır. Bu çalışmada, 1988-2020 yıllarını kapsayan dönemde ekonomik büyüme, enflasyon ve işsizlik arasındaki ilişki Türkiye ekonomisi için incelenmiştir. Çalışmada zaman serisi analizi yöntemi kullanılmıştır. Veriler Dünya bankası veri tabanından elde dilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre enflasyon oranlarındaki %1 birimlik artış ekonomik büyümeyi azaltırken, işsizlik oranlarındaki %1 birimlik artış ekonomik büyümeyi arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The problem of inflation and unemployment in Turkey's economic structure continues to exist from the past to the present. Inflation, which has increased in the Turkish economy since the 1980s, has led to the deterioration of the economic order in the economic market. High inflation and unemployment rates have effects on economic growth in the markets. Unemployment is a universal problem around the world. Crises in the economies and decreases in the production sector are the main reasons for unemployment. Both the problems experienced in inflation rates and the increasing unemployment problem have been the subject of studies by many economists in Turkey. It is a matter of curiosity how inflation and unemployment affect economic growth and whether there is a long-term relationship between them. Increases in inflation and unemployment rates in a country generally affect economic growth negatively. In economies where inflation and unemployment increase, the purchasing power of the society decreases. While there is no serious decrease in the problem of inflation and unemployment in an economy, significant increases in the economic growth factor increase the national income due to economic growth. The fact that a large part of the increase in this national income belongs to a certain person leads to income inequality. In this study, the relationship between economic growth, inflation and unemployment for the period of 1988-2020 was examined for the Turkish economy. Time series analysis method was used in the study. Data were obtained from the World Bank database. According to the results obtained in the study, 1% unit increase in inflation rates decreases economic growth, while 1% unit increase in unemployment rates increases economic growth.