التربية الاقتصادية الإسلامية وتطبيقاتها في الأسرة والمدرسة: المجتمع المقدسي نموذجاً
Aile ve okuldaki islami iktisat eğitimi ve uygulamaları: Bir model olarak Kudüs topluluğu
- Tez No: 731612
- Danışmanlar: PROF. DR. OSAMA AL HAMWI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İslami ekonomik eğitim, aile, okul, Kudüs cemaati, Siyonist hegemonya, Islamic economic education, family, school, Quds community, Zionist hegemony
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalışma, İslami ekonomik eğitime yönelik çağrıyı yenilemeyi ve Siyonist hegemonya altında hem aile hem de Kudüs okullarında uygulamanın pratik gerçekliğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amaçlarına ulaşmak için, çalışmanın teorik çerçevesi ile ilgili literatürün gözden geçirilmesine yardımcı olan tümevarım metodolojisi, betimsel ve analitik metodolojiler gibi çeşitli araçlarıyla betimsel yaklaşım kullanılmıştır. ekonomik eğitimin uygulanmasının pratik gerçekliğini ve Siyonist hegemonya altında hem ailede hem de Kudüs okullarında analizini tanımlamadaki alakaları. Ayrıca, bir anket aracının kullanıldığı bir saha çalışması yapılmış ve (300) form, Kudüs ailelerinden rastgele bir örneklem olarak dağıtılmıştır. Bunların hepsi %100 oranında geri alındı. Kudüs vilayetinde eğitim alanındaki dokuz okul müdürü ve karar verici ile de çeşitli görüşmeler yapılmıştır. Ardından, tümdengelim metodolojisi, Siyonist hegemonyanın boyutlarına ve Kudüs'teki pazar, toplum ve ailelere yansımalarına karşı bir gelecek eğitim vizyonu ve bir tedavi planı sunmak için metodolojik bir araç olarak kullanıldı. Çalışma, Siyonist hegemonyanın Kudüs'teki cemaat için iki yanında en büyük gerçek zorluğu oluşturduğu sonucuna varmıştır: çocuklar için ekonomik eğitimin uygulanmasında aile ve okul ve gelecek nesilleri işgücü piyasasına hazırlamada. Çalışma ayrıca İslami bir yatırım fonunun kurulması ve öğrenciler tarafından yönetilmesi için bir vizyon önerdi.
Özet (Çeviri)
This study aims at renewing the call towards Islamic economic education, and at identifying the practical reality of applying it in both the family and Al-Quds schools under the Zionist hegemony. To achieve the objectives of this study, the descriptive approach was used with its various tools, such as the induction methodology, which helps in reviewing the literature related to the theoretical framework of the study, as well as the descriptive and the analytical methodologies, for their relevance in describing the practical reality of the application of economic education and its analysis in both the family and in the schools of Al-Quds, under the Zionist hegemony. Furthermore, a field study was conducted, in which a questionnaire tool was used, and (300) forms were distributed as a random sample of Quds families. These were all retrieved at a rate of 100%. Various interviews were also conducted with nine school principals and decision makers in the field of education in Al-Quds governorate. Then, the deduction methodology was used as a methodological tool to present a future educational vision and a treatment plan against the dimensions of Zionist hegemony and its repercussions on the market, the society, and the families in Al-Quds. The study concluded that Zionist hegemony constitutes the biggest real challenge to the community in Al-Quds in its two flanks: the family and the school in the application of economic education for children, and preparing future generations for the labor market. The study also proposed a vision for the establishment of an Islamic investment fund, and its management by students.