Okul öncesi öğretmenlerinin fen eğitiminde eğitsel oyun yönteminin kullanımına yönelik görüş ve uygulamalarının incelenmesi
Analysis of preschool teachers' opinions and applications on the use of educational game method in science education
  1. Tez No: 731661
  2. Yazar: SADRETTİN BURAK EKİZLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, eğitsel oyun, okul öncesi öğretmenleri, fen eğitimi, preschool, educational game, preschool teachers, science education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, devlet ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin fen eğitiminde eğitsel oyun yöntemi kullanımına yönelik görüş ve uygulamalarını incelemektir. Yöntem: Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada“Yarı yapılandırılmış Görüşme Formu”ve“Gözlem Formu”kullanılmıştır. Görüşme formundan elde edilen veriler içerik analiziyle, gözlem formundan elde edilen veriler form içerisinde bulunan maddelerin frekans ve yüzdesel dağılım hesaplamaları yapılarak incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Erzurum ilindeki devlet ve özel anaokullarında görev yapmakta olan 10 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Bulgular: Katılımcıların tamamına yakını eğitsel oyun eğitimi almıştır. Öğretmenlerin tamamı fen etkinliklerinde eğitsel oyun yöntemini tercih ediyorken, kullanım sıklıkları incelendiğinde genele yakını tercihlerini ayda 1 kez olarak ifade etmiştir. Fen eğitiminde eğitsel oyunu tasarlarken öğretmenlerin karşılaştığı güçlükler arasında sınıf mevcudu ve bireysel farklılıklar frekans olarak daha yüksektir. Katılımcılar fen eğitiminde eğitsel oyun sonrasında belirlenen kazanımlara ulaşma durumlarını değerlendirmeye yönelik soru-cevap yöntemini kullandıklarını belirtmiş olmalarına rağmen, gözlem sonuçları öğretmenlerin çoğunluğunun kazanımların ulaşma durumlarını belirlemeye yönelik etkinliğe yer vermediğini göstermektedir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda, öğretmenlerin fen eğitiminde eğitsel oyun yöntemini kullanımlarında, okul türüne bağlı bir değişiklik gözlenmemiştir. Her iki okul türünde çalışan öğretmenler hem eğitsel oyunu derslerinde uygulamakta hem de eğitsel oyunun yararlı ve gerekli olduğunu düşünmektedir. Eğitsel oyun sürecinde, öğretmenlerin karşılaştıkları temel güçlükler, sınıf mevcudu, materyal ve personel eksikliği olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the views and practices of teachers working in public and private pre-schools on the use of the educational game method in science education. Method: In this qualitative-based study, the“Semi-Structured Interview Form”and“Observation Form”were used to collect data. Content analysis was used to analyze the data obtained from the semi-structured interviews while the observational data were analyzed with the calculation of the frequency and percentage distribution of the items in the form. The sample involved 10 pre-school teachers working in public and private kindergartens in Erzurum. Findings: Nearly all participants have been trained in educational play. While all of the teachers preferred the educational game method in activities of science education, almost all of them expressed their frequency of use of this method as once a month. Among the challenges faced by teachers when designing an educational play in science education, class availability and individual differences were found to be higher in frequency. Even if the participants stated that they used the question-answer method to evaluate the achievements expected to be gained after the educational game in science education, the observation results demonstrated that most of them did not use activities to determine the level of achievement. Conclusions: The study concluded that there was no difference between teachers' use of the educational game method in science education and school type. The teachers from the two school types use diverse educational game methods, and all of them regard them as necessary and beneficial for science education. However, the class size, limited course materials, and school staff shortage have been regarded as the main difficulties during the application of the educational game method by the participants.