Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde COVID-19 nedeniyle yatarak tedavi alan erişkin hastaların doğrudan tıbbi maliyetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of direct medical costs of adult patients receiving inpatient treatment due to COVID-19 at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine Farabi Hospital
  1. Tez No: 731725
  2. Yazar: MEDİNE GÖZDE ÜSTÜNDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ERCÜMENT BEYHUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ekonomi, Halk Sağlığı, Economics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, SARS-CoV-2, hastalık maliyeti, hastane maliyetleri, tedavi maliyetleri, COVID-19, SARS-CoV-2, cost of illness, hospital costs, treatment costs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde COVID-19 tanısı alan ve yatarak tedavi gören erişkin hastaların doğrudan tıbbi maliyetlerinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tanımlayıcı tipte hastalık maliyet analizi çalışmasıdır. KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde 13.03.2020 ile 12.03.2021 tarihleri arasında yatarak COVID-19 tedavisi gören erişkin olguların doğrudan tıbbi maliyetleri incelenmiştir. Çalışma, hastane perspektifinden, prevalans bazlı yaklaşımla, aşağıdan yukarıya maliyetlendirme yöntemiyle retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Örneklem seçilmeksizin, dahil etme kriterlerini sağlayan 113 olgunun kişi başı ve günlük maliyetleri, maliyetlerin alt gruplarına dağılımı ve maliyetlerle ilişkili faktörler incelenmiştir. Hastalık nedeniyle ortaya çıkan COVID-19 hastane maliyeti ve COVID-19 günlük hastane maliyeti hesaplanmıştır. Ülke genelinde tedavi alan olguların COVID-19 hastane maliyetleri tahmin edilmiştir. Bulgular: Olguların kişi başı medyan maliyeti 1.834,20 (min: 206,43 – maks: 148.685,62) TL [263,55 (min:28,30 – maks:18.947,60) USD] ve COVID-19 hastane maliyeti 465.418,53 TL (62.080,51 USD) olarak hesaplanmıştır. Türkiye genelinde 13.03.2020 - 25.10.2020 tarihleri arasında yatarak tedavi alan olguların (n=172.346) hastane maliyetleri toplamı 231.121.707,89 TL (34.582.963,96 USD) olarak tahmin edilmiştir. Olguların hastanede yatış süresinin artması, kronik hastalık tanısının olması, oksijen inhalasyon tedavisi gereksinimi duyması ve daha ağır klinik seyir göstermesi, maliyetleri artırmada bağımsız risk faktörü olarak tespit edilmiştir. Sonuç: COVID-19 hastane maliyetleri önemli bir ekonomik yük oluşturmaktadır. Hastalığın etkili yönetimi ile hastane maliyetleri kontrol altında tutulabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to determine the direct medical costs of adult cases diagnosed with COVID-19 and hospitalized at Karadeniz Technical University (KTU) Faculty of Medicine Farabi Hospital. Material and Method: This study is a descriptive cost of illness study. The direct medical costs of adult cases who were hospitalized and treated for COVID-19 at KTU Faculty of Medicine Farabi Hospital between 13.03.2020 and 12.03.2021 were examined. The study was carried out retrospectively, from the hospital perspective, using a prevalence-based approach and a bottom-up costing method. Per capita and daily costs, distribution of costs to subgroups, and factors related to costs were examined for 113 cases who met the inclusion criteria, without selecting a sample. The COVID-19 hospital cost and the COVID-19 daily hospital cost due to the disease were calculated. COVID-19 hospital costs of cases receiving treatment across the country have been estimated. Results: The median cost per case was 1.834,20 (min: 206,43 – max: 148.685,62) TL [263.55 (min:28,30 – max:18.947,60) USD] and COVID-19 hospital cost was calculated as 465.418,53 TL (62.080,51 USD). In Turkey, the total hospital costs of the cases (n=172,346) who received inpatient treatment between 13.03.2020 - 25.10.2020 were estimated as 231.121.707,89 TL (34.582.963,96 USD). Long hospital stay, any chronic disease diagnosis, need for oxygen inhalation therapy and more severe clinical course, have been identified as independent risk factors in increasing costs. Conclusion: COVID-19 hospital costs are a significant economic burden. With the effective management of the disease, hospital costs can be kept under control.