Fesleğen (Ocimum basilicum L.var. purpuranscens) mikro filiziyetiştiriciliğinde farklı prımıng uygulamalarının çimlenme, fiziksel kalite ve verime etkisinin araştırılması
The effect of different priming treatments on germination, physical quality and yield in basil (Ocimum basilicum L.var purpurascens) microgreen growing
- Tez No: 731794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÜZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çimlenme, Fesleğen mikro filizi, Ön çimlendirme uygulamaları, Verim, Basil microgreen, Germination, Seed priming, Yield
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada farklı priming uygulamalarının (CaCl2, KNO3, GA3, PEG 6000, Hümik asit, Deniz yosunu, Vermikompost çayı, Saf su) fesleğen mikro filizinde çimlenme, fiziksel kalite ve verim üzerine etkileri araştırılmıştır. Kontrol grubu olarak priming uygulanmayan tohumlarda kullanılmıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Fizyoloji laboratuvarı iklim odasında yürütülen çalışmada fesleğen (Ocimum basilicum L. var. purpuranscens) standart çeşidi kullanılmıştır. Deneme 2 aşamalı olarak kurulmuş olup ilki çimlenme denemesi, ikincisi ise farklı priming uygulanan tohumların torf ortamında yetişme performanslarının incelenmesi şeklindedir. Çimlenme denemesi, çimlenme oranı, çimlenme hızı, çimlenme üniformitesi ve enfeksiyon oranına bakılmıştır. İkinci aşamada kurulan denemede ise farklı priming uygulanan tohumların torf ortamında yetişme performansları incelenmiştir. Bu aşamada bitkilerde; mikro yeşil boyu (cm), hipokotil boyu (cm), mikro yeşil çapı (mm), mikro yeşillik tek ağırlığı (g/bitki), mikro yeşil kuru ağırlığı (g), yapraklardaki klorofil, yapraklarda renk ölçümü, SÇKM ve mikro yeşil verimi (g/m2) ölçülmüştür. Fesleğen tohumlarına uygulanan Deniz yosunu, GA3, CaCl2 priming uygulamalarının çimlenme kriterleri üzerine, yine GA3 priming uygulamaların ise mikro filiz gelişimi üzerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir. Vermikompost çayı ile priming uygulanan tohumların çimlenme aşamasında enfeksiyon oranını önemli ölçüde artırmıştır. KNO3, CaCl2 ve Humik asit priming uygulamalarının ise mikro filiz verimini artırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different priming applications (KNO3, CaCl2, GA3, PEG 6000, Humic acid, Seaweed, Vermicompost tea, Pure water) on germination, physical quality and yield of basil microgreens were investigated. Unprimed seeds were used as control. Basil (Ocimum basilicum L. var purpuranscens) standard variety was used in the study carried out in the climate room of Van Yüzüncü Yıl University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Plant Physiology laboratory. The experiment was established in 2 stages, the first is a germination trial, and the second is the examination of the growth performance of seeds applied in different priming conditions in peat medium. Germination rate, germination speed germination uniformity and infection rate were examined in the germination trial. In the experiment established in the second stage, the growth performances of the seeds that were applied different priming were examined in peat medium. At this stage, in plants; microgreen length (cm), hypocotyl length (cm), microgreen diameter (mm), microgreen single weight (g/plant), microgreen dry weight (g), chlorophyll unit leaves, color measurement in leaves, and microgreen yield (g/m2) was measured. It was determined that seaweed and Deniz yosunu, GA3, CaCl2 priming applications applied to basil seeds had a positive effect on the germination criteria, and GA3 priming applications had a positive effect on the development of micro shoots. The germination rate of seeds primed with vermicompost tea increased significantly. It was concluded that KNO3, CaCl2 and humic asit priming treatment increased microgreen yield.