Geri Dön

Investigation of process parameters in direct material deposition based open-source additive manufacturing systems

Doğrudan malzeme biriktirme tabanlı açık-kaynaklı eklemeli imalat sistemlerinde işlem parametrelerinin araştırılması

  1. Tez No: 731797
  2. Yazar: VOLKAN KORKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 217

Özet

Bu çalışmada, imalat endüstrisi açısından bir devrim niteliği taşıyan Eklemeli İmalat yöntemlerine dair araştırmalar yapılmıştır. Bu kapsamda, direkt malzeme depolama tekniğine dayalı Fused Filament Fabrication ve Metal Droplet Jetting sistemlerinin, ürün üretimi açısından önemli avantajlar sağladığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, üretim performanslarının arttırılmasına yönelik bir takım eksikliklerin giderilmesi de gerekmektedir. Bu amaçla, ilk etapta, Fused Filament Fabrication işlemlerinin gerçekleştirilebileceği, açık-kaynak konseptine dayalı bir cihaz kurulumu yapılmıştır. Bu cihaz aracılığıyla, parça dayanımına etki edecek işlem parametreleri belirlenmiş ve optimize edilmiştir. Dahası, optimizasyonlar yapılırken, malzeme tüketimi konusu da ön planda tutulmuştur. Bu sayede, malzeme israfına yol açmadan, parça dayanımının arttırılmasına yönelik umut verici, çevre dostu işlem adımları açığa çıkarılmıştır. İkinci etapta; Benimsenen açık-kaynak konsepti sayesinde aynı cihaz, kapsamlı bir şekilde modifiye edilerek, metal bazlı ürün üretimine elverişli hale getirilmiştir. Üretim işlemi, metal damlacıkların kontrollü bir şekilde depolanması ile gerçekleştirilmiştir. Ergiyik metale damlacık formu kazandırabilmek amacıyla, bir mekanik aktüasyon sistemi içeren özgün bir Metal Damlacık Jetleme mekanizması tasarlanıp, üretilmiştir. İstenen yapıda bir depolama modeli elde edebilmek için damlacık ejeksiyonu ve depolama aşamaları sınıflandırılmıştır. Bu sayede dropletler sadece homojen bir şekilde üretilmekle kalmayıp, kontrolü güçleştiren ve maliyeti önemli ölçüde arttıran pnömatik gaz desteği ihtiyacı elimine edilmiştir. Teorik hesaplamalar ile de desteklenen deneysel çalışmalar sonucu, özellikle elektronik endüstrisinde etkin bir şekilde kullanılabilecek, düşük maliyetli ve pratik bir metal malzeme depolama yöntemi sunulmuştur.

Özet (Çeviri)

In this study, the Additive Manufacturing methods are investigated. They are considered to be revolutionary for the manufacturing industry. In this context, amongst many other research topics, it is observed that Fused Filament Fabrication and Metal Droplet Jetting systems are considered to be popular ones. The common feature of these methods is that they are based on the direct material deposition technique, which provides significant advantages in terms of manufacturing parts with complex geometry. However, both of the methods are fairly new and there are still some technical issues that are currently a research topic. To achieve the objectives of the presented study, firstly, a Fused Filament Fabrication device based on open-source concept is developed. The process parameters that affects the part strength are determined and optimized using the open-source device. During the optimizations, along with others, the issue of material consumption is also considered. The objective of this study is to achive controlled process parameters and steps to increase the part strength using the same amount of material. In the second stage; Owing to the open-source concept system developed, the same device is extensively modified to make it suitable for the Metal Droplet Jetting system related research. The production process is performed by controlled deposition of metal droplets. In order to give droplet form to the molten metal, a unique Metal Droplet Jetting mechanism including a mechanical actuation system is designed and manufactured. To achieve a deposition model with the desired morphology, the droplet ejection and deposition stages are first subdivided into groups, then each is examined in details. In this way, the droplets are not only produced homogeneously, but the need for pneumatic gas support, which makes it difficult to control and increases the processing cost, is eliminated. As a result of experimental studies supported by theoretical calculations, a low-cost and practical metal material deposition method that can be used effectively, especially in the electronics industry, is presented.

Benzer Tezler

  1. Katı atıkların depolanmasında karşılaşılan geoteknik problemler

    Geotechnical problems encountered in disposal of wastes

    AHMET KUTAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. AHMET SAĞLAMER

  2. Katı atık depolama tesisleri ve uygulamadan bir örnek

    Başlık çevirisi yok

    AREL KAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. AHMET SAĞLAMER

  3. CrYN: Nb kaplamanın AISI 4140 alaşımlı çelik üzerine sentezlenmesi: Mekanik ve tribolojik özelliklerinin araştırılması

    Synthesis of CrYN: Nb coating on AISI 4140 alloy steel: Investigation of its mechanical and tribological roperties

    FURKAN YÜKSEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Makine MühendisliğiAtatürk Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İHSAN EFEOĞLU

  4. LiP-CVD growth of multi-shape monolayer WS2: Determination and investigation of defect domains

    Çok şekilli tek katmanlı WS2' ün LiP-CVD ile büyütülmesi: Kusur alanlarının belirlenmesi ve incelenmesi

    HASRET AĞIRCAN

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Metalurji Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLDEM KARTAL ŞİRELİ

  5. A tool oriented approach to digital making and control in design

    Dijital yapma biçimleri ve tasarımda kontrole araç odaklı bir yaklaşım

    GAMZE GÜNDÜZ

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Bilim ve Teknolojiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilişim Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MİNE ÖZKAR KABAKÇIOĞLU