Yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinimi
Property acquisition of foreigners in Turkey
- Tez No: 731844
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK HUYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yabancı gerçek kişiler, yabancı tüzel kişiler, taşınmaz mülkiyeti, Tapu Kanunu, 6302 sayılı Kanun, Foreign real persons, foreign legal persons, property ownership, Land Registry Law, Act. No. 6302
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Yabancı kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmeleri konusu, önemli ve hassas görülen ve bu nedenle de üzerinde pek çok kanuni düzenlemelerin yapıldığı bir mesele olmuştur. Yabancı kişilerin taşınmaz mülkiyeti edinimi konusunda mevzuatımızda en kapsamlı düzenleme 2644 sayılı Tapu Kanunu'nda yer almaktadır. Tarihsel süreç içerisinde 2644 sayılı Tapu Kanunu pek çok kez değişikliğe uğramıştır. Ancak bu Kanuni düzenlemeler defalarca kez Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edilmiştir. Tapu Kanunu ile yapılan ve halen yürürlükte olan son düzenleme, 2012 yılında kabul edilen 6302 sayılı Kanun ile yapılmıştır. 6302 sayılı Kanun ile değiştirilen Tapu Kanunu'nun 35.maddesi uyarınca yabancı gerçek kişilerin Türkiye'de taşınmaz edinmesi için uzun yıllar boyunca aranan karşılıklılık şartından vazgeçilerek adeta devrim niteliğinde bir değişiklik yapılmıştır. Çalışmamızda yabancıların taşınmaz edinmeleri konusu tarihi gelişimi ile ve diğer devlet uygulamalarıyla birlikte değerlendirilerek, yürürlükte olan yasal düzenlemenin anlaşılması sağlanmaya çalışılmıştır. Netice olarak, halen yürürlükte bulunan 6302 sayılı Kanun ile değişik Tapu Kanunu'nun 35. maddesi ile egemen kılınan sistem ve bu sistemin etkileri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Property acquisition of foreigners is seen as an important and sensitive issue and therefore this issue has been made many legal regulations. The broadest regulation about property acquisition of foreigners is in Act. No. 2644 Land Registry Law in the Turkish legislation. In the historical process, Act. No. 2644 Land Registry Law has been amended many times. However, the amendments have been cancelled by the Turkish Constitutional Court, since it was against the Constitution of the Republic of Turkey several times. The last regulation, which was made with the Land Registry Law and is still current, has come into force with Act. No. 6302 Law accepted in 2012. Under Article 35 of the Land Registry Law, which was amended by Law No. 6302, the reciprocity requirement sought for many years for foreign real persons to acquire real estate in Turkey was abandoned, It was a revolutionary change. In this study, property acquisition of foreigners is evaluated along with its historical development and the other government practices, and has been tried to understand the legal regulation in force. As a result, the system has been accepted by Article 35 of the Land Registry Law which is still in force and has been amended by Act. Law 6302 and the effects of this system were analyzed.