Kahramanmaraş müzik kültürü
Kahramanmaraş music culture
  1. Tez No: 731848
  2. Yazar: ELİF TÜRKAN KUM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ULUSOY YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Müzik, Kültür, Kahramanmaraş, Music, Culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kahramanmaraş müzik kültürünü incelemek üzere hazırlanmış olan bu çalışmada öncelikle şehrin kültürünü daha iyi anlamak için tarihsel geçmişine yer verilmiştir. Kahramanmaraş'ın köklü tarihi ele alınmış ve günümüze kadar nasıl bir kültürel zemin üzerine inşa edildiği incelenmiştir. Sonrasında günümüz Kahramanmaraş'ının sosyoekonomik yapısına da değinilerek kültürü meydana getiren unsurların temeli hakkında daha geniş bir bakış açısı elde edilmiştir. Ayrıca şehrin geleneksel inançlarına da değinilerek halk arasında uygulanmış ve/veya uygulanmaya devam eden mistik motiflerle bezeli batıl birtakım uygulamalara da yer verilmiştir. Son kısımda ise Kahramanmaraş'ın baskın müzik kültürü olan türkülere değinilmiştir. Yörenin türkülerinin özelliklerine bakıldığında en yaygın işlenen konunun aşk ve sevda konuları olduğu dikkat çekmektedir. Makam olarak hüseyni makamının baskın olduğu bölgede türkülerin neredeyse tamamında karar sesi la sesidir. Aynı şekilde genellikle bitiş sesi olarak da la sesi baskındır. Usûl olarak ise büyük çoğunluğu 4/4'lük usûldedir.
Özet (Çeviri)
In this study, which was prepared to examine the music culture of Kahramanmaraş, first of all, the historical past of the city is included in order to better understand the culture. The deep-rooted history of Kahramanmaraş has been discussed and what kind of cultural ground it has been built on until today has been examined. After words, the socio economic structure of today's Kahramanmaraş was also mentio ned and a broader perspective was obtained about the basis of the elements that make up the culture. Inaddition, by referring to the tradition al beliefs of the city, a number of superstitious practices that were applied andn orcontinued to be applied among the people, decorated with mystical motifs, were alsoincluded. In the last part, folk songs, which are the dominant music culture of Kahramanmaraş, are mentioned. When we look at the characteristics of the folk songs of the region, it draws attention that the most common subject is love and infatuation. In the region where the hüseyni maqam is dominant, the decision sound is la in almos tall of the folk songs. Like wise, the la sound is dominant as the ending sound. As for the method, most of them are in the 4/4 method.