Kurkuminin gıda örneklerinde ayırma, zenginleştirme ve tayini
Separation, preconcentration and determination of cucumin in food samples
- Tez No: 731911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kurkumin, kriyojel, β-siklodekstrin, katı faz ekstraksiyonu, Curcumin, cryogel, β-cyclodextrin, solid phase extraction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Sunulan bu tezde poli(HEMA-EH) kriyojel sentezi, β-siklodekstrin ile modifikasyonu incelendi. Gıda örneklerinde kurkumin tayini için katı faz adsorbanı olarak β-siklodekstrin immobilize poli(HEMA-EH) kriyojel kullanılması amaçlandı. Materyal ve Yöntem: Bunun için kriyojeller kriyokopolimerizasyon tekniği ile hazırlandı ve β-siklodekstrin ile kovalent olarak modifiye edildi. Hazırlanan kriyojeller FTIR, SEM çalışmaları ve şişme testi ile karakterize edildi. Numune hacmi, eluent tipi ve hacmi gibi deneysel parametrelerin kurkuminin kantitatif geri kazanımı üzerindeki etkileri araştırıldı. Bulgular ve Sonuç: β-siklodekstrin immobilize poli(HEMA-EH) kriyojelin maksimum kurkumin adsorpsiyon verimi 43.8 mg/g kriyojel olarak bulundu. Gıda örneklerinde kurkuminin UV-VIS spektrofotometrik tayini için önerilen ayırma ve zenginleştirme yöntemi uygulandı. Kurkumin için gözlenebilme sınırı ve tayin sınırı sırasıyla 17.7 µgL-1 ve 59.1 µgL-1 'dir. Bu β-siklodekstrin immobilize kriyojeller, kurkumin tanıma kapasitelerinde önemli bir azalma olmaksızın 20 kez tekrar tekrar kullanıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis presented, poly(HEMA-EH) cryogel synthesis and its modification with β-cyclodextrin were investigated. It was aimed to use β-cyclodextrin immobilized poly(HEMA-EH) cryogel as solid phase adsorbent for the determination of curcumin in food samples. Material and Methods: For this, cryogels were prepared by cryocopolymerization technique and modified covalently by β -cyclodextrin. Prepared cryogels were characterized by FTIR, SEM studies and swelling test. The influences of the experimental parameters including sample volume, eluent type and volume etc. on the quantitative recovery of curcumin was investigated. Results and Conclusion: Maximum curcumin adsorption efficiency of the β-cyclodextrin immobilized poly(HEMA-EH) cryogel was found to be as 43.8 mg/g cryogel. Proposed seperation and preconcentration method was applied for the UV-VIS spectrophotometric determination of curcumin in food samples. The detection limit and quantitation limit for curcumin were 17.7 µgL-1 and 59.1 µgL-1, respectively. These β-cyclodextrin immobilized cryogels were used repeatedly for 20 times without any significant decrease in their curcumin recognition capability.