Türkiye de inşaat sektörünün 1999 depremi öncesi ve sonrası karşılaştırılması
Comparison of the construction sector in Turkey before and after 1999 earthquake
- Tez No: 731922
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONAT BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnşaat Sektörü, 1999 Marmara Depremi, Türkiye, Construction Sector, 1999 Marmara Earthquake, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Türkiye'de depremler meydana gelen diğer doğal afetlerin içerisinde en sık meydana gelen ve yıkıcı etkisi en fazla olan hadiselerden olması depreme karşı toplumsal anlamda bir duyarlılığın ortaya çıkmasına neden olmuştur. 1999 Marmara depremi Türkiye'de yaşanan en büyük ölçekteki depremlerinden biri olmasının yanında kitlesel yoğunluğunun en fazla olduğu bölgede meydana gelmiş olması depremin etkisinin daha fazla hissedilmesine neden olmuştur. Yaşanan bu olaydan Türkiye'de tüm insanlar doğrudan veya dolaylı etkilenmişlerdir. 1999 depremi sonrasında teknolojik gelişimlerin de kullanılması birlikte inşaat sektörü artan bir rekabet ortamına girmiştir. Bu çalışmada temel olarak 1999 depremi esas alınarak deprem öncesi ve sonrası dönemlerde inşaat sektörü ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışma kapsamında 1999 deprem öncesinde insanların konut seçimi yaparken fiziksel özellikler, konum, gibi özellikleri dikkate aldıkları, 1999 depremi sonrası yapısal kalite ve zemin durumuna da dikkat ettikleri görülmektedir. Ayrıca 1999 öncesi çok güçlü olmayan inşaat sektörü artan toplumsal bilincin ve rekabetin etkisiyle daha iyi yapılar üretmeye başlamışlardır. Bu durumda daha güçlü bir inşaat sektörünün ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Earthquakes are the most common and most destructive events among other natural disasters. For this reason, a social sensitivity has emerged against earthquakes. 1999 Marmara earthquake is one of the largest-scale earthquakes in Turkey. In addition, the fact that it occurred in the region with the highest mass density caused the effect of the earthquake to be felt more. All people in Turkey have been directly or indirectly affected by this incident. After the 1999 earthquake, the construction industry entered an increasingly competitive environment with the use of technological developments. In this study, based on the 1999 earthquake, the construction sector was tried to be dealt with before and after the earthquake. Within the scope of the study, it is seen that before the 1999 earthquake, people took into account physical characteristics, location, etc. when choosing houses, and paid attention to the structural quality and ground condition after the 1999 earthquake. In addition, the construction sector, which was not very strong before 1999, started to produce better structures with the effect of increasing social awareness and competition. In this case, it has led to the emergence of a stronger construction sector.