Papiller tiroid kanserinde boyun antropometrik yapısının boyun diseksiyonunda çıkarılan lenf nodu sayısına etkisi
The effect of neck anthropometry on harvested number of LYMPH nodes in neck dissection
- Tez No: 731973
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TEKSÖZ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
 - Anahtar Kelimeler: Boyun antropometrisi, Boyun diseksiyonu, Papiller tiroid karsinomu, Neck anthropometry, neck dissection, papillary thyroid carcinoma
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
 - Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Papiller tiroid kanserinde boyun diseksiyonu yapılan hastalarda boyun antropometrik yapısı ve vücut kitle indeksi (VKİ) ile çıkarılan lenf nodu sayısı arasında anlamlı ilişki olduğunu göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 2012-2020 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Endokrin Cerrahi Servisinde papiller tiroid kanseri nedeniyle boyun diseksiyonu ameliyatı geçiren 115 hastanın boyun antropometrik yapısı ve çıkarılan lenf nodu sayısı ile ilişkisi hastaların yaş, cinsiyet, VKİ, tümör klinikopatolojik özellikleri parametreleri üzerinden retrospektif olarak değerlendirildi. Toplanan veriler değişken analizi ile yorumlandı. Bulgular: Çalışmamızda 115 hastada çıkarılan lenf nodu sayıları kaydedildi. VKI, sternomental mesafe ve boyun çevresi ölçülerek kaydedildi. Bu veriler birbirleriyle karşılaştırıldığında; boyun çevresi artışı ile çıkarılan toplam lenf nodu sayısı ve lateral lenf nodu sayısı arasında anlamlı ilişki bulundu (sırasıyla p=0,01, p=0,05). VKI artışı ile toplam çıkarılan lenf nodu sayısı ve lateral lenf nodu sayısı arasında anlamlı ilişki bulundu (sırasıyla p=0,006, p=0,028). Boyun antropometrisi kullanılarak çıkarılan lenf nodu sayısını tahmin etmede kullanılabilecek bir denkleme ulaşıldı. Sonuç: Çalışmamızda VKİ ve boyun çevresi artışı ile çıkarılan toplam lenf nodu sayısı ve lateral lenf nodu sayıları arasında anlamlı ilişki saptandı. Sonuç olarak, boyun antropometresinin papiller tiroid karsinomlu hastalarda yapılan boyun diseksiyonlarında çıkarılan lenf nodu sayısı üzerine etkili bir parametre olarak risk ve prognoz belirlemede kullanılması ve değerlendirilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to find a positive correlation between neck anthropometry, body mass index (BMI) and the number of harvested lymph nodes in patients who underwent neck dissection. Material and Methods: This study covers the span of 2012-2020, with patients who underwent neck dissection due to papillary thyroid carcinoma in Istanbul University-Cerrahpaşa Faculty of Medicine General Surgery Endocrine surgery department. The parameters; age, sex, BMI, neck anthropometric values and tumor characteristics were compared to the number of lymph nodes harvested. The collected data was interpreted by analysis of variables. Results: The total number of lymph nodes harvested in 115 patients were noted. BMI, sternomental distance and neck circumference were measured and noted. Significant correlation was found between the increase in neck circumference and the number of total and lateral compartment lymph nodes harvested (p=0,01, p=0,05 respectively). Significant correlation was found between the increase in BMI and the number of total and lateral compartment lymph nodes harvested (p=0.006, p=0.028 respectively). A formula was obtained for assessing the number of lymph nodes harvested in relation to neck anthropometry. Conclusion: In our study, a significant correlation was found between the increase in neck circumference and the number of total and lateral compartment lymph nodes harvested. We observed that with increased BMI, the number of total and lateral compartment lymph nodes harvested also increased. As a result, it would be appropriate to incorporate neck anthropometry in guidelines for determining risk and prognosis in patients with papillary thyroid carcinoma.