Okul yöneticileri kapsayıcı eğitim tutum ölçeğinin geliştirilmesi ve uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi (Kayseri ili örneği)
Development of school managers' inclusive education attitude scale and evaluation of implementation results (Kayseri provincial example)
  1. Tez No: 732074
  2. Yazar: ABDÜLHAMİT DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA DEMİR BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, Kapsayıcı Eğitim, Ölçek, Tutum, School Administrator, Inclusive Education, Scale, Attitude
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul yöneticilerinin kapsayıcı eğitime ilişkin tutumlarını ölçmeyi hedefleyen,“geçerli ve güvenilir”bir tutum ölçeği geliştirmek ve bu geliştirilen ölçek aracılığı ile Kayseri'de çalışan okul yöneticilerinin kapsayıcı eğitim konusundaki tutumlarını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Bu araştırmanın evreni 2020-2021 eğitim-öğretim yılında faaliyet gösteren Kayseri il genelindeki 1822 okul yöneticisi olup, araştırmanın örneklemini; pilot uygulamada 274, esas uygulamada 317 okul yöneticisi oluşturmuştur. Geliştirilen bu ölçeğin yapı geçerliğini ortaya çıkarmak için“Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA)”güvenirlik çalışmaları için“Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA)”yapılmıştır. Güvenirliğe ilişkin sonuçların ortaya çıkarılmasında Cronbach Alfa, Tabakalanmış Alfa katsayısı ve Birleşik güvenirlik katsayıları baz alınmıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) sonucunda, toplam varyansının % 49,164'nü açıklayan 3 faktör altında 25 maddelik bir ölçek elde edilmiştir. Buna göre, ölçek maddelerinin birbirleriyle tutarlı olduğu ve ölçekten elde edilen puanların güvenilir olduğu bulgulanmıştır. Bununla birlikte, ölçeğin“Yönetsel Kapsayıcılık”boyutunda yöneticilerin yüksek (olumlu),“Etnik Farklılıklar”boyutunda ne olumlu ne olumsuz (ortalama),“Özel Farklılıklar”boyutunda yüksek (olumlu) tutuma sahip oldukları belirlenmiştir. Farklı yaşlardaki, cinsiyetlerdeki, kıdemlerdeki, yerleşim birimlerindeki ve okul düzeylerindeki okul yöneticilerinin kapsayıcı eğitime yönelik tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı, okul türü değişkeni açısından ise gruplar arasındaki farkın anlamlı olduğu ulaşılan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a valid and reliable attitude scale that aims to measure the attitudes of school administrators towards inclusive education and to examine the attitudes of school administrators working in Kayseri on inclusive education in terms of various variables through this developed scale. The universe of this research is 1822 school administrators throughout the province of Kayseri operating in the 2020-2021 academic year, and the sample of the research; 274 school administrators in the pilot application and 317 school administrators in the main application. In order to reveal the construct validity of this developed scale,“Exploratory Factor Analysis (EFA)”and“Confirmatory Factor Analysis (CFA)”for reliability studies were performed. Cronbach's Alpha, Stratified Alpha and Combined reliability coefficients were used to reveal the reliability results. As a result of Exploratory Factor Analysis (EFA), a 25-item scale was obtained under 3 factors that explained 49.164% of the total variance. Accordingly, it will be scaled.“Ethnic well-being”differs in those who are high in the dimensions of“Ethnicity”(positive), in those that are significant in terms of“featured”, they differ in those that are neither positive nor positive in terms of“features”, and those that are high in different inclusive“dimensional”dimensions. The results achieved are not different from the differences between the scores of the administrators in schools in different regions and schools for inclusive education.